Egy év alatt lezüllesztette Józsefvárost Pikó András

Egy év az az időtávlat, amely alkalmas lehet arra, hogy számot vessünk, mi mindent sikerült elérni, és, hogy egyáltalán jó irányba haladunk-e. Megnéztük mi minden történt Józsefvárosban mióta pancser Pikó a polgármester. Sajnos – bár ezt a legtöbb lakos maga is tapasztalja – eddig az ígéretcunamiból szinte semmi sem valósult meg. Sőt! A legtöbb területen jelentős visszaesést tapasztaltunk, így a közbiztonság, a köztisztaság, a felújítások, a lakhatás, a zöldítés és az átláthatóság terén is.

bar_2768_res.jpg

Józsefváros legnagyobb korrupciós botrányát sikerült Pikónak összehoznia

Pikó a veszélyhelyzet alatt egyszemélyben döntött arról, hogy lecseréli a kerület közétkeztető cégét. Az átláthatatlan és korrupciógyanús manőver – amivel ráadásul a gyerekek és idősek ellátását is kockára tette – a józsefvárosiaknak 60 millió forintjába került. Ennyi bírságot sikerült eddig begyűjtenie Pikónak az ügyben. Az általa választott cégnél ráadásul emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszert is talált a hatóság.

Leállították a kerületi nagyberuházásokat

Karácsony Gergely leállíttatta az indulás előtt álló józsefvárosi nagyobb fejlesztéseket, amikre az előző ciklusban a pénzt előteremtették. A főpolgármester elkaszálta a kerületiek által régóta áhított Orczy tér felújítását, a Blaha Lujza tér megszépítését pedig bizonytalan időre elnapolták. Pikó András képtelen volt szövetségesénél elérni, hogy a józsefvárosiak érdekében ezeket a beruházásokat ne állítsák le. 

Elhanyagolt és szemetes utcák, terek

Az utcákat, tereket a mocsok és a bűz árasztja el. Bár Pikó azt ígérte, hogy kétszer annyit fordít köztisztaságra, ez egyáltalán nem látszik meg. A lakosok hiába panaszkodnak, hogy több takarításra lenne szükség, Pikó szerint nem az önkormányzat szemetel, tehát a lakosok hibája, hogy ilyen piszkosak a közterületek.

Szinte teljesen elapasztotta a társasházak felújítását célzó keretet

A tavalyi évben 2 milliárd forintot biztosított az önkormányzat a társasházak felújítására, így tudtak a lakóközösségek gépészeti, energetikai, tető és homlokzatfelújítást megvalósítani. Ezt a keretösszeget az idei év elején – még a járvány előtt – 300 millióra, majd egy újabb körben 40 millióra csökkentettek, amit már csak vészhelyzet elhárítására lehet felhasználni.

Elárasztották Józsefvárost hajléktalanokkal

Pikó András az egyik első lépéseként felszámolta a korábbi tiltórendeleteket, így a hajléktalanok már élhetnek a társasházak közös terein, illetve autókban. A hajléktalanok számát pedig tovább növelték Karácsony Gergellyel, amikor a Kőbányai útra költöztették őket más kerületekből. A hajléktalanok megnövekedett száma miatt tiltakozó lakosokat azzal csitítgatja, hogy a fedél nélküliek segítésére 3 millióért leszerződött az egyik ellátóval, aki utcai szolgálatot teljesít majd.

Faültetés helyett faírtás

Bár a kampányban még 5000 négyzetméter új zöldfelületet ígért évenként Pikó, nemhogy gyarapítani nem tudta a meglévő zöldfelületeket, hanem még csökkenteni is sikerült azt. A Rókus-kertben, évtizedes fákat pusztítottak ki, ráadásul a lakosokat erről nem is értesítették. 

Bérlakások: piaci alapon, milliós felújítási kötelezettséggel

Pikó András korábban 1100 üres, önkormányzati lakást vízionált. Egy évvel ezelőtt még azt mondta a Fidesz inkább befalaztatta azokat, mintsem odaadja a rászorulóknak. Egy év elteltével ebből neki sikerült meghirdetnie összesen 18 darabot többmillió forintos felújítási kötelezettséggel, ennek több mint felét pedig piaci alapú bérleti díjjal lehet megpályázni. Emellett azt is ígérte Pikó, hogy bővíti a bérlakások számát, ehelyett kijelölt 60-at eladásra.

Romlott a közbiztonsági helyzet

A lakosok lépten-nyomon arról panaszkodnak, hogy már nem lehet rendőrt látni az utcákon. Nem csoda, Pikó minden korábbi intézkedéssel felhagyott, ami a rendőröket segítette. Kivéreztette a közszolgálati lakásrendszert, amely a kerület rendjéért legtöbbet dolgozók számára egy megtartóerőt jelentett. Emellett megszüntette a kapualjak kivilágítását célzó pályázatot és megvonta a számos elismerést bezsebelő polgárőrség támogatását.   

A lakosok helyett a liberális drogtanya pártjára állt

A lakosok életét sokszorosan megkeserítő Auróra kocsma Pikó szerint érték, ezért a korábbi bezáratásról szóló határozatot visszavonta, és 700 ezer forintért egy mediátorcéget bízott meg a két fél közötti vita rendezésére. Mivel a lakosok inkább pihennének éjszaka, a klub meg – ahol korábban drogot találtak a rendőrök – zajos bulikat tartana, ezért a mediálás kudarcba fulladt.

Átláthatatlan önkormányzat

Pikó András azt ígérte, hogy a transzparencia, az átláthatóság fogja jellemezni a működésüket. Ez olyannyira nem valósult meg, hogy nem válaszolnak a közérdekű adatigénylések százaira, egyes sajtóorgánumoknak nem reagálnak, sőt, bizonyos ügyekben az önkormányzati képviselőknek sem adnak ki adatokat. A kerületi honlapon semmit sem lehet megtalálni, a képviselő-testületi ülések napirendje pedig késve kerül közzétételre.

Objektív tájékoztatás helyett propaganda

A kerület közszolgálati lapja egy baloldali médiaelemző cég szerint is szennylap lett. A Mérték Médiaelemző azt írta, hogy aránytalan és elfogult a lap, amely Pikóékat mindig pozitív színben tünteti fel, a korábbi városvezetést pedig ócsárolják. A baloldali újságírókból verbuvált szerkesztőség még attól sem riadt vissza, hogy egy fideszes képviselővel készített interjút átírjanak és kommentárokkal lássák el, hogy az Pikónak tetszen.

Elbaltázták a gyerekek balatoni táboroztatását

Józsefváros káptalanfüredi táborba már egy ideje felújítás alatt áll. Az átmeneti időben azonban eddig mindig megoldották, hogy a szomszédos táborban nyaralhassanak kedvezményesen a józsefvárosi gyerekek. Ez idén nem sikerült, a kerületi rászoruló gyerekek nem juthattak el a magyar tengerre. 

Szivárványos értékek

Pikónak minden deviancia érték, ezt bizonyította, amikor nyáron a pride hónapjában szivárványos molínót feszítettek ki a városháza homlokzatára. A kerületi lapban pedig az LMBTQ-propaganda mesekönyvet reklámozták.

Balliberális alapítványoknál landolt az óvodafejlesztésre nyert pénz

Óvodafejlesztés címszóval nyertek pályázati pénzeket Pikóék, amelyekből azonban az óvodák helyett inkább a balliberális alapítványok profitálnak. A 90 millióból, amit nyertek ideológiai képzéseket tartanak különböző alapítványok a kerületi óvodák munkatársainak. Ráadásul a kerületiek is megfizetik az árát, mert a 24 milliós önerőt közpénzből fizetik ki Pikóék.