Pikóék elfogadták Józsefváros „leépülésének” költségvetését

Hosszas előkészítés után a törvényben meghatározott végső időpontig elkészítette az új balliberális városvezetés Józsefváros költségvetését. Pikó már napok óta „érzékenyítő” kampányba fogott és telesírta a közösségi oldalát és a propagandalapját, hogy a kormány és az előző vezetés miatt „szűkösek” a lehetőségeik. A leginkább szembetűnő változás, hogy míg tavaly 2 milliárd jutott a társasházak felújítására, idén mindössze 300 millió, és abból is mindössze a már beérkezett igények egy részét tudják csak kielégíteni. A február 27-ei maratoni – 16 órás! – képviselő-testületi ülésen Pikóék elfogadták a kerületi költségvetést, amellyel világossá vált, hogy véget ért Józsefváros újjáépülésének korszaka és megkezdődött a leépülés.

bar_0675.jpg

A fokozott médiafigyelem elől elbújva a balliberális összefogás, az általuk oly sokszor fennhangon hirdetett transzparenciát teljesen figyelmen kívül hagyva, a költségvetést az ülés végére sorolta, így azt már a késő esti órákban tárgyalták.

Fejlesztés helyett a szinten tartás az új vezetés célja  

Pikó expozéjában a 24 milliárd forintos főösszegű költségvetést – amelyet lényegében teljes egészében a kerület szinten tartására fordítanak – a felelősség költségvetésének nevezte. A polgármester meghatóan beszélt arról, hogy az önkormányzat forráshiányos, bevételei nem elégségesek, és a korábbi vezetésnek csak azért volt forrása fejlesztésekre, mert ingatlanokat adott el, amivel ők nem értenek egyet. Majd némi ellentmondásba keveredett saját magával, mert később az is kiderült, hogy az idei évre ő és csapata mintegy 850 millió forint értékben terveztek ingatlan eladást.

bar_0664.jpg

Társasházi felújítások: 2 milliárd helyett 300 millió

A polgármester fő csapásiránynak nevezte a lakhatási programot, amelynek része a társasházi felújításokra irányuló pályázatok. Erre mindössze 300 millió forintot fognak fordítani, szemben azzal a 2 milliárd forinttal, ami a korábbi évben rendelkezésre állt erre a célra. Pikó továbbá sérelmezte, hogy a 13 milliárd forint, amivel átvették a kerületet, az feladatokkal terhelt volt. Mondjuk furcsa és felelőtlen is lett volna, ha nem lett volna meg annak a helye.

Kevesebb forrás jut számos területre

A társasházak mellett a főbb területekre is kevesebb forrás jut: így út- és járdafelújításokra, a civil szervezetek, alapítványok, egyházak, sportszervezetek támogatására. Továbbá olyan népszerű programoknak is véget vetett a szivárványkoalíció, mint a Világos kapualjak pályázat, amely a házak kapuinak rendbetételére és biztonságosabbá tételére nyújtott vissza nem térítendő támogatást.

Nem teljesül a Pikó-program

Vörös Tamás, a Fidesz frakcióvezetője felhívta a figyelmet, hogy a költségvetés nem tartalmazza a Pikó-program ígéreteinek időarányos teljesítését, ezért – Pikóék helyett – erre módosító javaslatokat tettek. A baloldali összefogás programjából várhatóan nem teljesül majd idén az 5000 négyzetméternyi új zöldfelület létesítése, a köztisztaságra fordított összegek megduplázása, az Orczy Negyed Program kiterjesztése, valamint a bérlakásállomány növelése sem. „Önök nem mondtak igazat a kampányban” – hangsúlyozta a frakcióvezető.

bar_0662.jpg

Juharos Róbert, a helyi Fidesz elnöke azt jegyezte meg, hogy az eléjük tárt működési költségvetést – mert fejlesztést nem igazán tartalmaz – már készen kapta az új vezetés, amit már decemberben is benyújthattak volna. Szilágyi Demeter rámutatott: azzal, hogy a módosító indítványokra azt mondták, hogy nem reális, gyakorlatilag bevallották, hogy egy hazug, megvalósíthatatlan programmal nyertek, tehát becsapták a választóikat.

Mindennek ellenére a szivárványkoalíció megszavazta Józsefváros 2020-as költségvetését.