Az új Józsefváros újság médiatörténetet írt: utólag felére húzták, átírták, kommentárokkal (!!!) látták el a fideszes képviselővel készített interjút – csak az érintett nem tudott róla

Még „Nagysztalin” is állva tapsolna a Józsefváros újság új szerkesztőségének és a 168 óra éléről igazolt, de már el is köszönő Tóth Ákos főszerkesztőnek, olyan szolgalelkűen hajtották végre a legutóbbi feladatot… Egy kerületi fideszes képviselővel készített interjút kellett „kicsit kipofozniuk”, saját szájízre szabni. A Ferencz Orsolyával készített cikk hossza kb. a felére csökkent, a kérdéseket utólag átírták, a válaszok több mint a felét kihagyták – jórész olyanokat, amelyek Pikó Andrásra és csapatára nem túl kedvező megállapításokat tartalmaztak. Ha ez még ne lenne elég, példátlan módon szerkesztői kommentárokat is fűztek az interjúhoz, mindezt az érintett tudta, beleegyezése (!!!) nélkül. Ez példátlan a magyar újságírásban: Tóth Ákos új szintre emelte a szolgalelkűséget. 

orsi_a1.jpg

A teljesen manipulált interjú: sárgával a simán kihúzott, kellemetlen részek, a kérdésekből is húztak, zölddel az átírt kérdések, pirossal jelölve az a rész, ahová utólag kommentárokat tűzték be. Minderről az interjúalanynak egy szót se szóltak. Jár a Pulitzer-díj

orsi_a2.jpg

A teljesen független médiumtól, a Klubrádiótól érkező hírolvasó, Pikó András Brúnó polgármester a kampányban folyamatosan ütlegelte az önkormányzati lap előző szerkesztőségét, hogy mennyire rosszul végzik a munkájukat. Többször kilátásba helyezte, hogy ő majd megmutatja, hogy kell igazán független, tuti önkormányzati lapot csinálni.

Már az első „új” lapszám megjelenése is csúszott vagy 6 hetet, ráadásul olyan függetlenre sikeredett, hogy azt még a szélsőbalos Mérce is fikázta, mi itt írtunk róla. Jó nagy pofon volt. A kiegyensúlyozottság jegyében akkor az újságban a polgármester úr neve 19-szer szerepelt, és 8 fotón pózolt.

De már itt is a következő saller. A Népszabadságnál, majd a 168 óránál dolgozó Tóth Ákos mindent megtett annak érdekében, hogy a kerületi fideszes képviselővel készült interjú ne úgy jelenjen meg, ahogyan azt megkapta a szerkesztőség Ferencz Orsolya képviselőtől. A kérdéseket utólag átírták (!), a válaszok jelentős részét kihagyták (!), cenzúrázták… Sőt, ami leginkább felháborító: az interjú mellé kommentárokat is írtak azzal a nyilvánvaló céllal, hogy politikailag „megvédjék” Pikó András polgármestert és csapatát…

A Józsefvárosi Fidesz közleményében azt írta: „Megdöbbentő és példa nélküli az a cenzúra és manipuláció, amelyet a Pikó András-féle Józsefváros Újság alkalmaz. (…) Ez a magatartás mind erkölcsi, mind jogi értelemben kifogásolható, ezért addig, amíg Pikó András nem kér bocsánatot, és a jelenlegi helyett nem kerül kinevezésre új, a szakmai követelményeknek minimálisan megfelelni képes főszerkesztő a Józsefváros Újság élére, a józsefvárosi Fidesz-KDNP nem ad nyilatkozatot Pikó András észak-koreai stílusú lapjában.”

„Liberális sajtószabadság. Utólag átírt kérdések, a nyilatkozó mondatainak önkényes átírása, mondatok törlése, átszabása, kommentálása az interjúalany hozzájárulása, tájékoztatása és engedélye nélkül. Amíg ezek a szerkesztési elvek, nem nyilatkozom ennek a terméknek. Újságnak nem nevezhető” – írta Ferencz Orsolya bejegyzésében.

Tóth Ákos főszerkesztő és az interjút készítő újságíró minden létező és nem létező sajtóetikai szabályt megsértett ezzel az interjúval, bebizonyítva szolgalelkűségüket, politikai elfogultságukat, az objektivitás teljes hiányát. A 2 hónap után távozó, saját manipulációiba belebukó főszerkesztő ráadásul az előző szerkesztőségről hazugságokat állít, őket becsmérli, tisztességtelennek mondja. Szánalmasan, alpári módon szurkál vissza, letrógerozza őket, miközben ő maga a két lábon járó manipuláció. Ez a legalja.