Újabb 10 milliót játszott el Pikó a józsefvárosiak pénzéből

Pikó András újabb bénázása a közétkeztetőváltás kapcsán további 10 milliós bírságot ért a Józsefvárosi Önkormányzatnak, így a korábbi büntetéssel együtt már 60 milliós mínuszt termelt a polgármester. Pikó bátran játszadozik, hisz nem a saját zsebét terheli a jogszabályok megsértése miatt kirótt bírság, hanem a kerületiektől veszi el, ennyivel kevesebb jut másra. Ráadásul a józsefvárosi gyerekek és idősek étkeztetését is kockáztatja.

bar_2768_res.jpg

A Közbeszerzési Hatóság ezúttal 10 milliós bírságot rótt ki a Józsefvárosi Önkormányzatra, amely ezúttal az esélyegyenlőségre és az egyenlő elbánásra vonatkozó alapelveket sértette meg. Úgy tűnik annak ellenére, hogy jogászokkal és „egyéb szakemberekkel” veszi körül magát Pikó – hiszen sajtóperek tucatjait indítja – képtelen arra, hogy egy szabályszerű közbeszerzést kiírjon. A helyi Fidesz jelezte még a bizottsági ülésen, hogy törvénysértő módon kívánják az új eljárást lefolytatni, ám ez őket nem hatotta meg, mert majd ők megmutatják. 

A történet előzménye még tavasszal indult, amikor Pikó a veszélyhelyzetre hivatkozva egyszemélyben döntött arról, hogy felrúgja az előző közétkeztetővel a szerzősét és önhatalmúlag kijelöl egy másik – külföldi hátterű – céget, amelynek a közétkeztetésben még nem volt tapasztalata. Az indok akkor az volt, hogy egy iskolából szülőktől kaptak egy levelet, amely a szolgáltatás minőségére panaszkodik. Mint kiderült egy korábbi MSZP-s írta azt a levelet. A Pikó által kiválasztott cég ráadásul csúnyán megbukott egy élelmiszerbiztonsági vizsgálaton, ugyanis a főzőkonyháján lejárt és kétes eredetű élelmiszereket találtak, amit meg is kellett semmisíteniük.

Az önkényes cégváltás miatt a Közbeszerzési Hatóság akkor 50 milliós bírságot szabott ki Pikóékra. Az új szolgáltató megúszta 5 milliós büntetéssel, továbbá semmisnek mondták ki a két fél közötti szerződést. A cég elállt a további szolgáltatástól, ezért Pikóék a bölcsőde konyháján főztek júliustól, egyúttal elindították az eljárást az új szolgáltató kiválasztásához. Ám azt sem sikerült a jogszabályoknak megfelelően kiírni. Azóta nem lehet tudni, hogy ki szolgáltat. Az önkormányzat – mialatt szokása szerint áldozatpózban tetszelegve saját sarát próbálja a jobboldalra kenni – csak annyit közölt, hogy ideiglenesen „egy cég” biztosítja a közétkeztetést, amíg ki nem választják közbeszerzésen a végleges szolgáltatót.