Pikóék már nem támogatják a kapuk rendbetételét és kivilágítását

Négy év alatt összesen mintegy 140 millió forint – vissza nem térítendő – támogatást adott az előző, józsefvárosi városvezetés a lakóházaknak arra, hogy felújítsák és biztonságosabbá tegyék a kapukat. Pikóék ezt lehetőséget most a szűkös költségvetési keretekre hivatkozva elveszik a lakóközösségektől. A kivilágított kapukkal a korábbi városvezetésnek elsődlegesen a közbiztonság javítása volt a célja. Mivel a józsefvárosi polgármesternek nem ez az első intézkedése, ami a közbiztonság fenntartása ellen irányul.

vilagoskapualj_img_6898.jpg

Négy hónapos regnálásuk alatt már most rengeteg kárt okozott Pikó András és csapata Józsefvárosnak. A rend felszámolására való törekvésüket a közösségi együttélés szabályainak lazításával kezdték, amivel zöld utat adtak a hajléktalanoknak arra, hogy a társasházak közös helyiségeiben aludjanak. Majd a polgárőrség ellehetetlenítése következett. Az önkéntesekből álló civil szervezettől minden támogatást megvontak, elvették irodájukat és járőrautóikat. A „Világos kapualjak” program visszavonásával folytatják.

pikotestuleti_bar_0667.jpg

Eddig volt rá forrás, most már nincs

A témát tárgyaló képviselő-testületi vitában Pikóék világosan elmondták: nincs rá keret. Vörös Tamás, a Fidesz frakcióvezetője szerint ez egy szimbolikus intézkedés. Szerinte jól látszik, hogy Pikóéknak nem fontos a közbiztonság. A frakcióvezető azt mondta, hogy az önkormányzat soha nem költött ennyit működésre, mint most, és ennek költségét a társasházak és a közbiztonság rovására próbálják megspórolni.

vorost_bar_0659.jpg

Egy olyan programba integrálják, amelynek kerete a saját céljai kielégítésére sem elegendő

Pikó és csapata folyamatosan – és láthatóan tudatosan – összemosta a „Világos kapualjak” programot a társasházi pályázatokkal. Az ok valószínűleg az volt, hogy jobban kommunikálható, hogy arra még össze tudtak kaparni némi pénzt, a „Világos kapualjakra” meg úgy tűnik, nem is akartak.

tarsashaz_diagram_1.jpg

Csak emlékeztetőül: a társasházak felújítására az előző évi 2 milliárddal szemben, idén mindössze 300 millió jut. Pikóék elmondásuk szerint ebbe integrálnák a „Világos kapualjak” programot, ami azért is érdekes, mert a társasházak részéről már 1 milliárd forint összegű benyújtott pályázat van az önkormányzatnál. Ennek várhatóan a harmada tud mindössze megvalósulni, – elmondásuk szerint – azokat sorolják előre, amelyek életveszély elhárítását szolgálják.

szilagyid_bar_0687.jpg

Szilágyi Demeter (Fidesz) a testületi ülés vitája során arra tett javaslatot, hogy az önkormányzat jogi tanácsadói szerződéseinek bővítése helyett folytassák a „Világos kapualjak” programot, de ezt a balliberális többség nem támogatta.