Pikóék elkezdik a józsefvárosi bérlakásállomány kiárusítását

A helyi Fidesz tiltakozása ellenére a baloldali többség igent mondott a bérlakások kiárusítását célzó előterjesztésre, így első körben 8, az idei év végéig összesen mintegy 60 bérlakástól válhat meg az önkormányzat. A józsefvárosi fideszes képviselők felhívták a balliberális oldal figyelmét, hogy ezzel a lépéssel szembemennek a választási kampányban tett ígéreteikkel, és becsapják azokat, akiknek bérlakásokat ígértek.

bar_8326.jpg

Heves vita alakult ki a jobboldali és a balliberális képviselők között a Józsefvárosi Önkormányzat Tulajdonosi, Vagyongazdálkodási és Közterület-hasznosítási Bizottságának január 23-ai ülésén. A vitát az váltotta ki, hogy a jelenlegi városvezetés – korábbi ígéreteivel ellentétben – az önkormányzati bérlakásállomány elidegenítésére (értsd a bérlakásállomány kiárusításának megkezdésére – a szerk.) tett javaslatot.

Ezúttal nyolc ingatlanról döntöttek, de az előterjesztés szerint, a lakás-állomány optimális szintre hozása érdekében az önkormányzat ebben az évben 6 árverést tervez, egyenként átlagosan 10 lakás meghirdetésével. Tehát idén mintegy 60 bérlakást árusítanának ki.

Ígéret és valóság: köszönőviszonyban sincsenek

Vörös Tamás (Fidesz) azt mondta: a kampányban a baloldal sarkalatos ígérete volt az, hogy változtatnak a lakáspolitikán: a válaszóikat azzal riogatták, hogy a Fidesz befalazott 1100-1500 bérlakást, és nem adja oda a rászorulóknak. Baloldali győzelem esetén viszont bérlőkkel töltik fel azokat.

bar_8524.JPG

Most kénytelenek beismerni, hogy mindössze 800 bérlakása van az önkormányzatnak, és azok is rossz állapotúak, amelyet egyébként a korábbi városvezetés is hangsúlyozott. Viszont ahelyett, hogy – ígéretüknek megfelelően – felújítanák, inkább eladják azokat. „Kezdjék el megvalósítani a programjukat, ami miatt önökre szavaztak az emberek” – szólította fel a baloldali többséget Vörös Tamás.

Az MSZP-s elnök szerint drága a felújítás

A balliberálisok olyan érveket hoztak fel, hogy ezek leromlott állapotú, kis méretű lakások, amelyeket nem lehet gazdaságosan felújítani, drága lenne a lakhatóvá tétel.

bar_8544.JPG

A bizottság elnöke, az MSZP-s Veres Gábor szerint ezeknek a lakásoknak a fenntartása gazdasági szempontból kifejezetten veszteséget termel az önkormányzatban. Erre Vörös Tamás felhívta a figyelmet, hogy egyik bérlakás sem termel nyereséget, ezt tudomásul kell venni.

Soós György (Fidesz) felhívta a figyelmet arra is, hogy a kiárusítani tervezett lakások négyzetméterárai is messze a piaci ára alatt vannak. Szerinte inkább a pincéket adják el, ha már a bevételi oldalt szeretnék növelni.

bar_8520.JPG

A vita végén a baloldali többség teljes egyetértésben – a fideszesek ellenszavazata mellett – megszavazta a bérlakások eladását.