Pikó „botrányhős” András 100 napja polgármesterként

Balhék, botrányok, ballépések egész sora tarkította Pikó „Civilvagyok” András és a mögötte álló MSZP-DK-LMP-PM-C8 összefogás 100 napos „munkáját”. Ez alatt az idő alatt egy polgármester általában leteszi az alapköveket, ami alapján a lakosok számára láthatóvá válik, hogy mi az irány, mi várható a ciklusban. Jelentem: Pikóék nagyon rosszul állnak. Eddig az látható, hogy az új a balliberális városvezetők a kerület tönkretételén, visszagettósításán fáradoznak. No de nézzük csak sorban, mit tett le Pikó és csapata az asztalra az elmúlt három hónapban.

bar_6855.jpg

Rögtön az alakuló képviselő-testületi ülésen megható székfoglaló beszédében Pikó azt hazudta arról beszélt, hogy a két politikai oldalnak el kell ásni a csatabárdot, és a kerület érdekében együtt kell működni. Ebből csak azt felejtette ki, hogy ő nem fogja ezt betartani: nyilatkozataiban rendre a legkülönbözőbb képtelen vádakat fogalmazta meg az előző vezetéssel szemben.

Az alakuló ülésen a legfontosabb kérdéseket előre vették, így döntöttek:

  • a polgármesteri, alpolgármesteri fizetésekről,
  • a korábbi kettő helyett hat bizottságot hoztak létre (sok-sok pozícióval), illetve van már két tanácsnok is, amely rendszer összességében 180 millió forinttal többe kerül a józsefvárosiaknak
  • és kihirdették a klímavészhelyzetet

Mindeközben Pikó András az autókhoz való hozzáállásával kapcsolatban is lebukott. A sajtóban megjelent egy videó, amiben éppen a szolgálati járművébe száll be, holott azt ígérte, hogy ő bizony – ahogy eddig is – busszal és kerékpárral fog járni mindenhová.

img_5986_auto.jpg

A költségvetés készítése helyett Pikó „celebeskedett”

Az év utolsó két hónapját „rendkívül hasznosan” töltötte Pikó. A kerület költségvetésének elkészítése, valamint fejlesztési forrásokért való lobbizás helyett a korábbi városvezetők és az önkormányzati lap korábbi szerkesztőségének besározásával foglalkozott, amire nem sajnált pénzt, energiát és időt. Napról napra járt a „baráti” médiába nyilatkozni ez ügyben. Ennek az lett a böjtje, hogy a kerületnek – a szokásokkal ellentétben – 2019 decembere helyett csupán 2020 február végére lehet meg a költségvetése.  

Advent Pikó-módra

A balliberális ámokfutásnak a kerületben a szociális és bölcsődei dolgozók is megitták a levét. A korábban mindig biztosított 13 havi juttatást Pikóék egy mozdulattal megtizedelték (elvégre kellett a pénz az MSZP-DK-LMP-PM-C8 haveroknak). És ha ez még nem lett volna elég, az adventi időszakra is jutott még egy kis „Pikóság”: miután testületileg elutasították a túlóratörvény alkalmazását, majd a Polgármesteri Hivatalból kirúgtak egy a gyermekeit egyedül nevelő édesanyát, csak mert nem tudott túlórát vállalni. Közben pedig egyre több, a Pikó-kampányban résztvevőnek jutott hely valahol az önkormányzat háza táján…

A média függetlensége

A rádiósból lett polgármester emellett odafigyelt a kerületi média sorsára is. Gondoskodott arról, hogy a korábbi újság „független-objektív” legyen. A főszerkesztői feladathoz a megfelelő embert előbb a 168-órás Tóth Ákosban, később a Népszavától átigazolt Lengyel Tiborban látta meg. A színvonalát tekintve erős lejtmenetben lévő újság szerkesztőinek elsöprő többsége Pikó korábbi munkatársaiból áll össze, illetve a balliberális médiacsaládból érkezett természetesen a függetlenség jegyében. A nagy objektivitásnak az lett az eredménye, hogy médiatörténelmet írva önhatalmúlag megrövidítettek és kommentárokkal láttak el egy fideszes képviselővel készített interjút, de az első új lapszámban Pikó neve tizenkilencszer, fotója nyolcszor szerepelt.

img_6129.jpg

Új év, új remények

Sokan reménykedtek, hogy végre kifizetésre kerül a 65 év felettieknek megígért 8000 forintos támogatás, de ehelyett Pikóék vad ötletelésbe kezdtek:

  • egy kiszivárgott munkaanyag szerint méhecskéket telepítettek volna a buszmegállókba,
  • klímavédelmi csomag részeként az önkormányzatban üveges helyett csapvizet innának a dolgozók és letekernék a fűtést is
  • összenyitnák a Szent Kozma rendelő udvarát a közeli játszótérrel

Bérlakásállomány: fejlesztés helyett elkótyavetyélés

Pikó kampányának kiemelt eleme volt a lakhatás: azt ígérte, ha ők nyernek bérlakáshoz segíti a rászorulókat, hiszen abból 1100 van üresen Józsefvárosban. Ebből előbb visszakozott, majd az ígéreteivel ellentétben elkezdték eladni a bérlakásállományt. Idén mintegy hatvantól szabadul meg az önkormányzat.

Újra szabad autókban lakni és a hajléktalanok is élhetnek a lépcsőházakban  

A 100 nap végéhez közeledve pedig egy nagy dobással készültek az összefogás tagjai. A korábban a lakosság egyetértésével megalkotott közösségi együttélés szabályait elkezdték megnyirbálni. Első lépésként a társasházak lakóközösségeitől elvették a lehetőséget, hogy hatékonyan fellépjenek a lépcsőházakba beköltöző hajléktalanokkal szemben, illetve immár újra lehet szabadon autókban élni.

img_7351_res.jpg

Pikó propagandalapja pozitívra értékelte az első 100 napot

A balliberális újságírókkal feltöltött szerkesztői gárda természetesen „állva tapsol” a botrányhős Pikó első három havi munkájának. A témában cikket író – Magyar Narancstól igazolt – Gaal Ilona három oldalas összefoglalójában ódákat zengett a polgármesterről. A szerkesztő szerint Pikó választási programját a civil háttér határozta meg, ennek megfelelően járt el a megválasztását követően: többek között a közösségi fogadóórákat, a részvételi költségvetés bevezetését – 2021-től –, illetve a klímavédelmi intézkedési tervet is a számlájára írja. Emellett a szolgalelkű Gaal Ilona összeállításában nem felejtett el belerúgni sem a korábbi városvezetésbe. Pikó Andráshoz kötött mondataiban azt írja: az előző ciklusban sportállások voltak, míg náluk a kettő helyett hatra duzzasztott bizottságokban „szakértők” (akiket Pikó, a kampányban nyújtott segítségükért jutalmazott – a szerk.) ülnek.

Gaal „a szekrényből kieső csontvázakat” is összegyűjtötte. Mint azt felháborodva írja: az előző vezetés úgy ígért társasházaknak pályázati pénzeket, hogy a keret már kiürült. Azt viszont elfelejtette megemlíteni, hogy a társasházak felújítására a jobboldali városvezetés folyamatosan egyre nagyobb összeget, az elmúlt négy évben mintegy 7 milliárd forintot fordított a társasház felújítására. A gyakorlat szerint az éves keret kimerülése esetén a beruházás a következő évben valósult meg. Szerkesztőségi adattárolók eltűnését emlegeti, holott évekkel korábbi fotókat használnak (hogyan, ha eltűntek az adatok és az adattárolók? – a szerk.). Csontvázként említ egy gyanút, hogy nem a rászorulók kaptak lakást. Természetesen ezt igazolni nem tudja. Felrója az előző polgármesternek, hogy szabadságolás helyett a józsefvárosiakért dolgozott, amiért a törvény szerint szabadságmegváltás jár. Valamint azt a nyilvánvaló hazugságot is, hogy egy korábbi dolgozó kilépést követően jött rá, hogy van nála 200 önkormányzati mozijegy. Erről az igazságot korábban itt írtuk le. Tehát a Pikó által kijelölt irány továbbra is világos, az előző vezetés sározása prioritás, miközben a saját maguk kreálta, bagatell ügyekről ódákat zengenek.