Elutasították a túlóratörvényt, de aki nem túlórázik, azt kirúgják Pikó önkormányzatából

A józsefvárosi képviselő-testület elsők között szavazta meg a „rabszolgatörvény” elutasítását, amelynek értelmében az önkormányzat vállalatainál nem kell senkinek tartania attól, hogy túlmunkára kényszerül. A döntésen még jóformán meg sem száradt az aláírás, amikor egy kétgyermekes családanyát azért bocsájtottak el az önkormányzattól néhány nappal karácsony előtt, mert nem tudott túlórát vállalni – számolt be az esetről a Hír TV. A helyi Fidesz szemforgatónak nevezte az eljárást.

tulora.jpg

A rendelet meghozatalakor Veres Gábor, az MSZP helyi elnöke a képviselő-testületi ülésen is arról beszélt: nem hagyják, hogy rabszolgaként bánjanak a dolgozókkal. „Ez az előterjesztés szimbolikus, célja, hogy kifejezzen egy elvi hozzáállást: deklarálja, hogy a mi szemünkben az itt dolgozók a város értékei, és semmilyen körülmények között nem hagyjuk, hogy rabszolgaként bánjanak velük. (…) Azaz Józsefváros cégeinél senkinek nem kell attól tartani, hogy több száz óra túlmunkára kényszerül” – idézte a Hír Tv Veres Gábort.

A túlmunka korlátozását követően az is kiderült, hogy az önkormányzati hivatalban dolgozóknak bizony olykor túlórát kell vállalniuk. Egy kétgyermekes családanya – aki egyedül neveli gyerekeit –, azonban nem tudott túlórát vállalni, ezért elbocsájtották. Tették vele mindezt annak ellenére, hogy azt ígérték neki, hogy maradhat majd.

Marton Anita a Hír Tv-nek könnyeivel küszködve elmondta: felettese az egyik nap még azt mondta neki, hogy keresnek számára valamilyen megoldást, és nem fogják két gyerekével az utcára rakni. Azonban amikor pár nappal később bement, már azt mondták neki, hogy nincsen munkakörének megfelelő hely… Majd amikor szembesítette felettesét azzal, hogy de igenis van, akkor azt a választ kapta, hogy „jó, de azokon az osztályokon, azokon az osztályokon is van túlóra. És megkérdeztem tőle tehát, mondom, azért küld el, mert nem tudok túlórázni? Igen!” – panaszolta a kétgyermekes anyuka.

A Fidesz egyik józsefvárosi önkormányzati képviselője az eset kapcsán elmondta: az előterjesztés vitáján még lelkesen szónokoltak a baloldali képviselők amellett, hogy ne alkalmazza az önkormányzat az önkéntes túlmunkát – amit egyébként korábban sem alkalmaztak –, most meg azért válnak meg egy munkavállalótól, mert nem vállal túlmunkát. Vörös Tamás szerint ez jól mutatja, hogy az ezzel kapcsolatos baloldali kommunikáció milyen őszintétlen volt. Az önkormányzati képviselő hozzátette: a baloldali városvezetés szociális érzékenységére vall, hogy az édesanyát karácsony előtt, adventi időszakban bocsátották el, ez pedig emberileg rendkívül rossz fényt vet a kerületet vezetésére.