Akadozik a 65 év felettieknek ígért támogatás folyósítása

Józsefváros önkormányzata Az idősek világnapja alkalmából szeptember végén arról döntött, hogy idén minden 65. évét betöltő és ennél idősebb józsefvárosi 8.000 forint támogatásban részesül. Az anyagi segítséget már több ezren kérvényezték eddig, ám mint arról több forrásból is értesültünk: ezt sokan a mai napig nem kapták meg. Jó lenne tehát, ha Pikó András és csapata olyan roppant fontos döntések – mint a klímavészhelyzet kihirdetése és a különböző látszatintézkedések – helyett az időseknek nyújtott támogatás kifizetését biztosítaná és a város vezetésével foglalkozna.

hands-walking-stick-elderly-old-person.jpg  (Fotó: pexels.com)

A kerület korábbi vezetése folyamatosan törekedett arra, hogy a mindennapokban is kifejezze megbecsülését az idősek felé: ingyenes egészségügyi szűréseket, szabadidős programokat szerveztek, gyógyszer-támogatással, élelmiszerutalvánnyal, fűtéstámogatással is igyekeztek segítséget nyújtani a szépkorúaknak. Az idősek világnapja alkalmából arról döntöttek, hogy minden 65 évét idén betöltő, illetve 65 év feletti józsefvárosi állandó lakos 8.000 forintos támogatásban részesül.

A támogatást – amelyet december 31-éig lehet kérelmezni – tudomásunk szerint eddig több ezren igényelték. Rengetegen jelezték, hogy még mindig nem kapták meg az igényelt támogatást, holott azt már az első adandó alkalommal kérvényezték. Egy szépkorú józsefvárosi úr azt mondta: már több mint másfél hónapja leadta a kérvényt, de még nem kapott semmit sem. Hozzátette: így járt számos ismerőse is, amit azért is tud, mert ő segített leadni az igénylést. Ezt erősítette meg egy másik érintett is, aki szintén az elsők között kérvényezte a támogatást. Ő arról is beszélt, hogy kereste a Polgármesteri Hivatalt is, ahol azt az információt kapta, hogy sok kérvény vár polgármesteri aláírásra.

Pikó András egy lakossági fórumon azt mondta: a 8.000 forintos juttatással kapcsolatban az a gond, hogy rengeteg igény érkezett, „úgyhogy lehet, hogy nem fogunk végezni idén sem”. Dicséretes tehát, hogy a polgármesternek és csapatának van ideje a klímavészhelyzet kihirdetésére, valamint a „rabszolgatörvény és az átláthatóság” érdekében deklarációk kinyilvánítására, de talán a józsefvárosiak mindennapi segítése előrébb való lenne.