A korábbi évek gyakorlatával ellentétben, Pikóéknak még nem sikerült elkészíteni Józsefváros költségvetését

Józsefváros korábbi vezetése az elmúlt időszakban december közepéig elkészítette és elfogadta a városrész következő évi költségvetését. Ezt a feladatot a kerület új, bal-liberális vezetésének nem sikerült megugrani. Talán pont azért, mert az érdemi munka helyett Pikó főképpen az előző vezetés besározásával volt elfoglalva, amiről napi szinten nyilatkozott is az újságíróbarátainak. Lám-lám nem is olyan egyszerű egy kerületet vezetni, mint ahogyan azt Pikóék gondolták.

bar_7434.jpg

A december 19-én tartott képviselő-testületi ülésen Pikó András elmondta: a rendes 2020. évi költségvetést (a jogszabály szerinti utolsó lehetséges időpontban) 2020. február 15-én nyújtják majd be. Egry Attila (Fidesz) a témával kapcsolatban kiemelte: sajnálatos, hogy nem sikerült a korábbi gyakorlatnak megfelelően időben elkészíteni a költségvetést, még úgy sem, hogy költségvetési szakértőt is igénybe vettek. A legnagyobb probléma viszont az – tette hozzá –, hogy a mostani vezetőknek nincsenek elképzelései a költségvetéssel kapcsolatban. Ugyanakkor – mint mondta – örömmel látja, hogy számos jó döntés (amelyek ellen Pikóék korábban tiltakoztak) folytatódik. Érdekes módon most már alkalmasnak találják ezeket a döntéseket.

„Szépen lassan lecsapódik, hogy itt rendben mentek a dolgok a kerület fejlődött, kiegyensúlyozottan működött, és volt mindenre forrás, még a szociális ágazatban is meg tudták kapni a 13 havi juttatást a dolgozók, annak ellenére, hogy önök azt sulykolják, milyen pazarló gazdálkodás volt itt az előző ciklusokban”.

A demokratikus Pikó András, mivel nagyon nem tetszettek neki a hozzászólások, ezért erősen leszabályozta az ülésvezetés menetét, a képviselők megnyilvánulásába folyamatosan beleszólt.

A kerületi fideszes képviselők felvetették, hogy a költségvetésben jogi szakértői szerződés is szerepel, amelyről Pikó a kampányban még azt nyilatkozta, hogy nincs szükség ilyenre, hiszen a Polgármesteri Hivatalnak van jogi osztálya, amely el tudja látni a feladatot. Pikó összehasonlításként elmondta: a választásokig (10 hónap alatt) 29 millió forintot költött az önkormányzat jogi szakértők bevonására, ezzel szemben (az elmúlt 2 hónapban) 9 milliót fordítottak erre. Ezzel gondolom azt kívánta közölni, hogy utóbbi a kevesebb, ám ha ezt hónapra lebontva megnézzük, akkor valójában több. Pikóék egyébként az MSZP-közeli Hőrich és Varga ügyvédi irodát kérték fel jogi szakértői munkára.

Pikó mást mond és másképpen cselekszik

A jobboldali képviselők felhívták a polgármester figyelmét arra, hogy ahogyan a jogi szakértők bevonásának ügye is mutatja: Pikó András mást mond és mást tesz. Mint azt Szilágyi Demeter és Vörös Tamás képviselők (Fidesz) is észrevételezték, nem azzal van probléma, hogy Pikó jogi segítséget kíván igénybe venni, hanem azzal, hogy ő ezt eddig kritizálta. Tehát mást mond és mást cselekszik.

A Fidesz frakció felajánlotta segítségét a költségvetés elkészítéséhez, ám a megnyilvánulásokból úgy tűnik, ezzel a felajánlással a meglehetősen tapasztalatlan új városvezetés nem kíván élni.