Vissza a „nyócba”, avagy a múlt az új jövő Józsefvárosban

Bár arculata a megszokott, a hangulata már teljesen más az új Józsefváros újságnak, amelyben immár terjedelmes, semmitmondó és érdektelen írások vezetik vissza a lakosokat az egy évtizeddel ezelőtti SZDSZ-MSZP vezette „nyócba”. Pikó András polgármester láthatóan nem tud semmi érdemi munkát felmutatni, a kerület fejlődése pedig érezhetően megtorpant. Pozitív hírek helyett így a visszamutogatásról, Afrikáról?!? és fiktív társasházi beszélgetésekről szól Pikó lapjának legfrissebb száma egyetlen cél érdekében, amely a józsefvárosi identitás lerombolása.

ujsag1.jpg

Józsefváros önkormányzatának elsőszámú kommunikációs eszköze (csatornája) a kerület ingyenes, minden lakos számára elérhető hetilapja. A Józsefváros újság ennélfogva az önkormányzat értékrendjét, terveit, megoldásait hivatott bemutatni. Az őszi választást követően nemcsak a kerületnek lett új vezetése, hanem ezzel összhangban az újság szerkesztősége is kicserélődött. A változást követően megjelent három lapszámból világosan látszik, hogy mi az új irány. Ami nem is annyira új: ilyen volt ugyanis az SZDSZ-es Csécsei Béla polgármester idejében – a kétezres évek végéig – a kerületi újság.

Botrányt botrányra halmoz Pikó propagandalapja

A választások utáni első két botrányos lapszámot követően Tóth Ákos főszerkesztő távozott az újság éléről. A Pikó által sokszor hangoztatott kiegyensúlyozottság nyomát sem lehetett látni az első lapszámon, amely képileg és szövegben is tele volt a polgármesterrel, és amelyről a balliberális média is azt hozta le, hogy gyakorlatilag Pikó-különszám lett. A december közepén megjelent második lapszám – amelyből az Advent, a kereszténység egyik legnagyobb ünnepére a karácsonyra való felkészülés teljesen kimaradt – amiatt is emlékezetes lett, hogy médiatörténelmet írva a szerkesztők egy fideszes önkormányzati képviselővel készült interjút átírtak, megrövidítettek és kommentárokkal látták el a saját szájízük szerint.

Fejlesztési hírek helyett, fiktív gangbeszélgetések

Az új évet új főszerkesztővel kezdte meg az újság. A Népszavát és a zoom.hu-t megjárt Lengyel Tibor elődjéhez hasonlóan – Pikó kegyeit keresve – állította össze a kerületi lap idei első számát, amely komor, mélabús hangulatú lett előirányozva, hogy mi várható az elkövetkező években. A fejlesztési forrásokért való lobbizás helyett Pikó minden energiáját az előző városvezetés besározására fordítja, így beruházási, fejlesztési híreket hiába is keresünk a lapban. E helyett jut felület Pikó mocskolódásainak, korábban a polgármester – Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság vezetője szerint – szabálytalanul hozta nyilvánosságra a korábbi főszerkesztő magánlevelezését, ennek ellenére az új lapszámban is megjelenik a levél. De jut hely még Afrikának, a ’majd egy hónappal ezelőtti közmeghallgatásnak, és egy fiktív gangbeszélgetésnek, amelyben a kerület már nem Józsefváros, hanem a „nyóc”. Minden jel szerint tehát ez az új irány. Vissza a nyócba! – adta ki a jelszót Pikó és csapata.