Adatvédelmi vizsgálat indul, mert Pikó e-mail fiókokat tört fel és nyilvánosságra hozta azok tartalmát

Pikó András december 17-én sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra a Józsefváros Újság volt főszerkesztője és önkormányzati tisztségviselők hivatalos e-mail fiókját és levelezésük tartalmát. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint nem marad következmények nélkül a polgármester e-mail-nézegetése. A VIII. kerületi önkormányzatnál megvalósult adatkezelések miatt is vizsgálatot indított (NAIH) – mondta a szervezet elnöke a Magyar Hírlapnak.

bar_7260.jpg

Péterfalvi Attila a lap kérdésére elmondta: több bejelentés is érkezett hozzájuk amiatt, mert a polgármester, Pikó András egy héttel ezelőtt nyilvánosságra hozta a Józsefváros Újság volt főszerkesztője és más önkormányzati tisztségviselők korábbi hivatalos e-mailjeinek tartalmát. A NAIH a múlt héten közleményben jelezte: számos bejelentés érkezik arra vonatkozóan, hogy a munkáltatók a munkavégzés céljából a munkavállalóik rendelkezésére bocsátott e-mail-fiókok, számítástechnikai eszközök használatát az adatvédelmi követelmények figyelmen kívül hagyásával ellenőrzik.

A hatóság két határozatot is idézett, amelyben bírságot szabtak ki jogellenes adatkezelés miatt. Az egyik eljárásban megállapítják, hogy a megbírságolt személy a tisztességes adatkezelés elvébe ütközően, megfelelő tájékoztatás nélkül, a célhoz kötött adatkezelés elvébe ütközően, megfelelő jogalap hiányában végzett dokumentumkeresést a hatósághoz forduló archivált e-mail-fiókjaiban. A határozatokban felhívják a figyelmet, hogy az általános adatvédelmi rendelet fogalommeghatározásai alapján a munkahelyi e-mail-fiók adattartalma személyes adatnak, a személyes adaton elvégzett bármely művelet pedig adatkezelésnek minősül. A NAIH múlt heti közleményé­ben hangsúlyozta, hogy a továbbiak­ban is minden, a rendelkezésére álló eszközzel fel fog lépni a vonatkozó adatvédelmi követelmények érvényesítése érdekében, ideértve az azokat sértő adatkezelőkkel szemben megfelelő visszatartó erejű jogkövetkezmények következetes alkalmazását is.