Pikó újabb hazugsága: A Fidesz-KDNP elhanyagolta a józsefvárosi lakásállományt

Elképesztő az az arcátlanság, amit Pikó ex-Hírolvasó András művel: elszalad sírni az index nevű független-objektív portálhoz, hogy mentese a bőrét a bérlakásokkal kapcsolatban. Mert ugyebár fűnek-fának lakást ígért a kampányban a C8-as haverjaival, de azt azért elég nehéz lesz megmagyarázni, hogy az elmúlt 9 hónap alatt miért nem kapott eddig senki semmit… Most éppen azt hazudja, hogy a Fidesz-KDNP elhanyagolta a józsefvárosi lakásállományt. Ezzel szemben a tények azt mutatják: a Kocsis-Sára érában csak az elmúlt néhány évben 400 bérlakás újult meg és a társasházakra is – saját forrásból (!) – évente milliárdokat biztosítottak.

berlakas_utca_illusztracio.jpg

 Azt nemrég megírtuk, hogy az első, Pikóék által kiírt lakáspályázat milyen szánalmas lett: kb. piaci alapon lehet bérelni önkoris lakásokat, de azért előtte el kell rá verni 6-10 millát. Kedves gesztus.

Érezhette Pikó, hogy ez gáz, azért újabb fikciókat kezdett gyártani. Az indexnek többek közt azt hazudta a Pikó vezette józsefvárosi önkormányzat, hogy „sajnos az előző vezetés annyira elhanyagolta az önkormányzati lakásállományt, hogy…” Aha.

Ezen bepipulhatott a józsefvárosi Fidesz, akiket egyébként a független-objektív index persze nem keresett meg (csak utólag frissítették cikküket…). Azt írták, hogy:

„ezzel szemben a valóság az, hogy 2009-2019 között soha nem látott mennyiségű bérlakást újított fel a Józsefváros Fidesz-KDNP-s városvezetése. Csak az elmúlt néhány évben állami és önkormányzati forrás bevonásával, különböző lakásfelújítási programok keretében közel 400 bérlakás újult meg Józsefvárosban, továbbá a Fidesz-KDNP által jegyzett Orczy Negyed Program részeként jelenleg is 300 lakásban energiahatékonyságot eredményező nyílászáró-csere van folyamatban és 2 lakóház teljes felújítása is zajlik.”

Ez benézte polgármester úr… Erősen. Arról nem is beszélve, hogy Pikó teljesen magára hagyta a társasházakban élőket is. Míg az elmúlt években a Fidesz-KDNP vezette kerület saját forrásból (azaz nem állami támogatásból…) évente milliárdokat fordított társasház-felújítási programokra – csak 2019-ben 2 milliárd forintot – az idénre erre csupán 300 millió forintot szánt a baloldali, józsefvárosi vezetés, amely a koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt 40(!) millió forintra csappant. 40 MILLIÓ! Ha jól számolunk, ez éppen 1.960.000.000 forinttal kevesebb, mint tavaly.

Egy darab lakáspályázat sincs a rászorulóknak

Mindezek mellett Pikó Andrásnak az elmúlt 8 hónap alatt egyetlen lakáspályázatot sem sikerült kiírnia, amely a nehezebb sorsú emberek számára nyújthatna segítséget...

S tényleg, még van képe rinyálni az indexnél? Szóval szánalom és undorító, amit Pikó művel: 1500 lakást ígért a kampányban (s nem állami pénzből, tesszük hozzá…), s eddig 0, azaz nulla bérlakást kapott bárki is.

A 2009-et megelőző időszakban a baloldali vezetésű önkormányzat eladott minden piaci alapon értékesíthető lakást, a befolyó bevételeket felélte, hiteleket vett fel. A Fidesz-KDNP-s városvezetés 2009-ben 11 milliárd forint adósságot és lepusztult lakásállományt örökölt a baloldaltól.

Ehhez képest Sára Botond 2019 őszén 13 milliárd forintot hagyott a „kasszában”, közel 30 folyamatban lévő fejlesztéssel adta át a kerületet Pikó Andrásnak, az pedig a közelmúltban derült ki, hogy a Fidesz-KDNP vezette, korábbi önkormányzat jó gazdálkodásának köszönhetően további 2,6 milliárd forint pénzmaradvány áll Pikó András rendelkezésére. 

A fotó illusztráció.