Pikó szerint ballépéseiért mindig más a felelős

Az örökös áldozati szerepben tetszelgő Pikó elsírta a Népszavának, hogy az előző vezetés mindent szétlopott, a kerület egyszerű kifizetőhelyként működött. Azt azonban elfelejti a balfácán polgármester, hogy a nagy szétlopás ideje alatt: 1. Folyamatosan épült–szépült a kerületet, gondolhatunk itt a szakrendelő és a háziorvosi rendelők modernizációjára, városrehabilitációs programokra, a társas- és bérházak felújítására, óvoda-bölcsőde korszerűsítésekre, a közterek szépítésére, új piac építésére, közbiztonsági fejlesztésekre, hogy csak néhányat említsünk. 2. A Fidesz több mint 15 milliárd forintot hagyott a kasszában. Ebből most csak az önkormányzat működésének fenntartására (megháromszorozott bizottsági tagság és tanácsadók tömkelege) telik, miközben a kerület látványosan csúszik lefelé a lejtőn.

bar_3316.jpg

Csaknem kilenc hónapja polgármester Pikó András, de még mindig az a mantrája, hogy ő aztán semmiről sem tehet. Bár a döntéseket már jó ideje az ő hozza, a hiba mindig a más készülékében van, és ez jellemzően nem más, mint az előző városvezetés. A polgármester folyamatos kampányüzemben ég: nem is csoda, hiszen, ha egy ciklusnál tovább tervez, akkor a hibái leplezése érdekében le kell bontania az előző városvezetés nimbuszát, amely 10 évig építette a kerületet. Ebben a bomlasztó munkában jól jönnek a volt Klubrádiós hírolvasó balliberális újságíró cimborái, akik Pikó szócsöveként terjesztik az igét. Ezúttal a Népszava kapta mikrofonvégre a polgármestert, aki ebben az interjúban is elpanaszolja, hogy az ő összes ballépéséért személyesen Kocsis Máté, na meg persze a Fidesz a felelős.

Elsőként a közétkeztetési botrányát próbálja tisztára mosni. Mint ismeretes, valamilyen belső sugallatra (vagy a mögötte álló szivárványkoalíció nyomására) Pikó a járvány utolsó napjaiban úgy döntött, hogy önhatalmúlag – és szabálysértő módon – megszüneti az előző közétkeztetővel a szerzősét és rábök egy másik, neki tetsző cégre, amelynek a területen még nem is volt tapasztalata. A váltást minőségi kifogásokkal, meg valamilyen máig nem tisztázott eljárási és jogi hibákkal indokolta. Az új cégről kiderült, hogy lejárt szavatosságú és ellenőrizhetetlen anyagokból főzött, a velük való szerződés pedig jogszabálysértő, ezért 50 millióra büntették Pikót. A polgármester szerint még így is megérte a szerződést felbontani, mert ez Kocsis Máténak fájhatott. Ebből látszik, hogy Pikót nem is a józsefvárosiak érdeklik, – ha úgy lenne akkor nem tenné kockára az idősek és gyerekek étkeztetését – hanem az, hogy mi fáj Kocsis Máténak.

Pikó beszélt az általuk felállított Közösségi Részvételi Irodáról is, amely az ő kampányfőnökének – Udvarhelyi Tesszának – a vezetésével gyakorlatilag egy balliberális aktivistahálózatot épít közpénzen. Jól jön ez majd a következő választáson ugyebár. Kiderül továbbá, hogy a kerületiek parkolási jogait is szeretné megnyirbálni, miközben mindenkit nyugalomra int, ezt fokozatosan teszi majd. A közbiztonsággal kapcsolatos kérdés röviden letudta. Nem csoda, ez nem az ő terepe. Munkálkodása nyomán csak romlott a helyzet, gondoljunk csak a közösségi együttélési szabályok megnyirbálására, a polgárőrség ellehetetlenítésére, amely szerinte nem volt hatékony, holott működése idején számos szakmai elismerést kapott.  

Aztán jött Pikó kedvenc témája: a kormányzati elvonások. Így nevezi azt a teszetoszáskodást, aminek nyomán a Kocsis Máté által korábban kilobbizott pénzt a kormány átcsoportosította a járvány elleni védekezésre. Itt kénytelen volt beismerni, hogy 13 milliárd forintot (mint a közelmúltban kiderült +2,6 milliárdot, amit szétosztható mannaként emlegettek a kerületi balliberális körökben) hagyott itt neki a Fidesz, de ő mégsem tehet semmit, mert ugye az a csúnya kormány, és Kocsis Máté, meg a járvány elvitték a többletet. (Emlékezetes: Kocsis Máté az előző SZDSZ-es vezetéstől 11 milliárdos mínusszal vette át a kerületet).

A konklúzió tehát: A kerület visszafejlődik, Pikó meg csak szajkózza, hogy ő nem tehet semmiről, mindenért más a felelős. Holott, ha csak fele annyi energiát ölne abba, hogy kerületvezetőként lépjen fel – lobbizzon és építkezzen –, mint a visszamutogatásba, legalább a visszagettósodást el lehetne kerülni.