A düh és a bosszú motiválja Pikó döntéseit, amelynek a közösség láthatja kárát

Pikó András polgármester viselkedése összhangban áll a sötét triád – machiavellizmus, szubklinikus pszichopátia és szubklinikus nárcizmus – személyiségvonásaival. Az ilyen vezetőket gyakran a düh és a bosszú motiválja, gyors döntéseket hozhatnak, amelyek olykor rendkívül veszélyes következményekkel járhatnak a közösség számára.

bar_3196_1.jpg

A közelmúltban Pikó András polgármester a tőle megszokott módon, rendkívül teátrálisan szónoklatot intézett a Költségvetési és Pénzügyi Bizottság tagjaihoz fideszes elnyomásról és hatalmi korrupcióról. Szinte tudathasadásos állapotba kerül az ember, amikor a polgármester vádolja törvénytelenséggel az előző vezetést egy olyan ügy kellős közepén, melyben a veszélyhelyzet utolsó napjait kihasználva egy személyben, közbeszerzés nélkül bízott meg a kerületi közétkeztetés biztosításával egy céget.

A „tagadás” egy védelmi mechanizmus, amelyet Pikó András esetében rendre megfigyelhetünk például a hajléktalanok, a köztisztaság, a közbiztonság vagy egyéb kétes ügyek esetén. Mindenki ismeri ezt a védelmi mechanizmust, amelyben az emberek megtagadják az igazsággal való szembenézést, annak beismerését.

Az eljátszott fejlesztési forrásokra való állandó hivatkozás pedig kiváló példa a projektálásra (vetítés) mely egy másik védelmi mechanizmus, melynek lényege, hogy másokat okolunk olyan dolgokért, amelyekért tudjuk, hogy mi magunk vagyunk a felelősek. Ebben az esetben az illető bármit is mond az ellenfeléről, azzal saját hamisságára utal.

Ezután meg akarták vonni a fideszes tagok szavazati jogát, majd az ülést zárttá nyilvánították, ami a transzparenciát zászlajára tűző polgármester esetében szintén meglehetősen visszás. Aki bízott az észszerűség, mint alapvető emberi pszichológiai igény erejében, annak csalódnia kellett, mert ez az irracionális, érzelmileg motivált viselkedés teljesen szembe megy ezzel az elmélettel.

Pikó András olyan ismétlődő és tartós viselkedést mutat, amely összhangban áll a sötét triád (machiavellizmus, szubklinikus pszichopátia és szubklinikus nárcizmus) szociálisan averzív személyiségvonásaival. Magukban foglalják: a bűntudat és az empátia hiányát, a hazugságtól való függést, a cinizmust, a manipulációra való hajlamot, és a nézetet, miszerint a cél mindig szentesíti az eszközt.

Különböző kutatási eredmények azt mutatták, hogy a korrelációs elemzés során a sötét triád tulajdonságai pozitívan kapcsolódnak a CWB-vel (kontraproduktív munkahelyi viselkedés). Ezeknek a viselkedésmintáknak a közös pontja az, hogy a munkavállalók szándékosan ártanak azoknak a szervezeteknek, amelyekkel együtt dolgoznak (pl: tartós távollét, információkkal való visszaélés, vagyonnal való visszaélés, szabályok be nem tartása).

Ennek elsődleges oka, hogy az ilyen vezetők nem képesek a közöség érdekeit saját személyes érdekeik elé állítani. Tekintve, hogy hiányzik belőlük az empátia, gyakran a düh és a bosszú motiválja őket, gyors döntéseket hozhatnak, amelyek olykor rendkívül veszélyes következményekkel járhatnak a közösség számára. Ez Pikó megértésének kulcsa és egyben ez a fenyegetés, amelyet képvisel.