Szögesdróttal védik a korábbi MSZP-székházat a hajléktalanoktól

Kezd beérni a balliberális összefogás három hónapos ténykedése Józsefváros élén, amely minden jel szerint a korábbi rend fokozatos és szisztematikus leépítésére törekszik. A közösségi együttélés szabályainak enyhítése felért egy nyílt meghívással a hajléktalanoknak, akik élnek is a lehetőséggel, hogy házak lépcsőháziba, üres épületekbe költöznek be a szállók igénybevétele helyett. Ebből azonban a háztulajdonosok nem kérnek. Tegnap az index számolt be arról, hogy a II. János Pál pápa téri volt MSZP-székház köré szögesdrótot húztak a hajléktalanok távoltartásáért. 

31751801_e642ebe7f2b8940984af13bf3b2c5e1a_x.jpg

Szögesdróttal védik az egykori pártházat (Fotó: index olvasói fotó)

„Az alábbi képek a II. János Pál pápa téren, a volt MSZP székházról készültek. A kissé Madmax-beütésű megoldás minden bizonnyal a hajléktalanok távoltartását célozza, mindazonáltal a „megoldás” hagy némi kívánnivalót maga után szerény véleményem szerint” – írta az index olvasója az alábbi képek csatolásával.

A helyzet szomorú, de sajnos nem meglepő. A Pikó András vezette önkormányzat láthatóan minden erejével a korábbi rend felszámolására törekszik. Január végén enyhítették a közösségi együttélés szabályait. Ez azt jelenti, hogy a hajléktalanok újra szabadon élhetnek társasházak közös helységeiben (például lépcsőházban, pincében, padláson), a lakóközösségek kezéből kivették az eszközöket, amellyel megakadályozhatják ezt a jelenséget. Továbbá ismét lehet autókban élni, amely rendelet azt követően született, hogy egy életvitelszerű tartózkodásra berendezett autó kigyulladt és majdnem leégett a frissen felújított háziorvosi rendelő. Utóbbi esetet párhuzamba állíthatjuk a volt MSZP-székházzal, amelyben számos esetben gyújtottak tüzet hajléktalanok veszélyeztetve önmagukat és a környék lakosait is. Ugyancsak a rend leépítést célozza Pikóék újabb döntése, amely a Józsefvárosi polgárőrség ellehetetlenítésére irányul. Elveszik irodájukat, szolgálati járőrautóikat, és megvonnak tőlük minden eddigi támogatást. A kerület szolgálatában töltött nyolc év, és számos szakmai elismerés után a lakosokból álló, önkéntes csapat kénytelen visszavonulót fújni. A polgárőrök a katasztrófavédelem s a rendőrség munkjának segítése mellett, járőrözéseik során számos estben kísérték be a hajléktalanokat a szállásokra.