Visszagettósítaná Józsefvárost Pikó András polgármester

A közösségi együttélés szabályait gyengíti Józsefváros új balliberális vezetése. A botrányairól elhíresült Pikó András és csapata még csak három hónapja került pozícióba, de máris törölné a közrend és közbiztonság javítására vonatkozó rendeletcsomag egyes pontjait, amelyeket az előző városvezetés – a lakossági konzultációkban résztvevők elsöprő többségével egyetértésben – alkotott meg. Ezzel a lépéssel a balliberálisok teret engednek azoknak a szabályszegőknek, akik korábban megkeserítették a kerületiek életét. Józsefvárosban ezentúl ismét lehet autóban lakni, és a lakóközösségeinek sincs eszköze azokkal szemben, akik a társasházak közös helyiségeit életvitelszerű lakhatásra használnák. 

img_7351_res.jpg

A Józsefvárosi Önkormányzat előző, rendpárti vezetése – széleskörű lakossági egyeztetéseket követően – az elmúlt években több körben szigorította a közösségi együttélés szabályait. Ezeken a több mint tízezres részvétellel lezajlott konzultációkon a válaszadók elsöprő többsége a szigorítás mellett tette le voksát.

Jöhetnek a lépcsőházakban és autókban élő hajléktalanok

A lakossági véleményekkel szembemenve – a demokratikusságukat minden fórumon hangoztató – Pikóék most elkezdik a kerület rendjét fenntartani hivatott szabályozásokat eltörölni. Elsőként azt a rendeletet, amelyet számos lakossági panaszra reagálva még 2018 decemberében hozott az előző városvezetés. A lakóközösségek akkor azért kérték az önkormányzat segítségét, mert egyes emberek – a hajléktalanellátók igénybevétele helyett – a társasházak közös helyiségeit használták életvitelszerű lakhatásra. Az önkormányzat ezt rendeletben tiltotta meg, amely szabályozás akkor lépett érvénybe, amennyiben a társasházak beemelték azt a házirendjükbe.

Emellett most eltörlik azt a rendeletet is, amely tiltja az autókban való életvitelszerű tartózkodást is. Ez a probléma egy tűzeset során kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor egy Szigony utcai panelházban lévő frissen felújított rendelő is kigyulladt. A tűz egy használati tárgyakkal telezsúfolt, életvitelszerű tartózkodásra használt autóról terjedt át az épületre, és csak a tűzoltók hatékony munkájának, illetve a szerencsének köszönhetően nem kívánt emberéletet.

bar_8685.jpg

A lakosok véleménye már nem is olyan érdekes

Ferencz Orsolya (Fidesz) szerint a rászorulókat az ellátóhelyekre kell beterelni, és olyan programok kibővítésére lenne szükség, mint az előző ciklusokban létrehozott Lélek-program, amely kiutat nyújt a hajléktalanságból. Vörös Tamás, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy a baloldal most egy ideológiai döntést hoz úgy, hogy nem veszi figyelembe az itt lakók akaratát.

Az emberek véleménye úgy tűnik csak addig érdekelte a „botránypolgármestert” és csapatát, amíg a szavazataikra szükségük volt.

A józsefvárosi Fidesz elítéli a korábbi eredmények lebontását

A Fidesz-KDNP közleményében elítéli, hogy Józsefváros balliberális vezetése máris megkezdte a polgári kormányzás eredményeinek lebontását. Mint írják: „a korábbi fideszes vezetés egy helyi népszavazáson és egy kerületi konzultáción is megkérdezte a témában a józsefvárosiakat, és toronymagasan az az álláspont kapott többséget, hogy a hajléktalanoknak nem a közterületeken kell élniük. Az a cél, hogy a rászorulók lehető legtöbb segítséget megkapják, mert akkor törhetnek ki több eséllyel a hajléktalanságból, ha igénybe veszik a nekik szóló ellátásokat. Az elmúlt években mindig volt elég szálláshely, az igazi probléma az, hogy az ellátást nem vették igénybe. Az semmiképp nem megoldás, hogy a kerületben élők megkérdezése nélkül, lényegében a magánszférájukba, lépcsőházakba, tárolókba engedjék be őket, vagy egyszerűen autókban lakjanak” – olvasható a közleményben, amelyben felszólítják Pikó Andrást, hogy ne írja alá ezt az abszurd rendelet-módosítást, őrizze meg az eddig elért eredményeket és kezdjen el a józsefvárosiakért dolgozni.