Szabadságmegváltás: a józsefvárosi expolgármester válasza Pikó Andrásnak

Több kerületben is azon megy a pitiánerkedés, hogy az előző polgármestereknek jár-e a ki nem vett szabadságért a pénzbeli megváltás vagy sem. Illetve a kérdés például Józsefvárosban nem az, hogy jár-e, hanem az, hogy Pikó András (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) azt nem akarja kifizetni, és hogy Ő ezt megteheti-e. Hiszen azt a józsefvárosi polgi is elismerte, hogy „jogos” lenne a kifizetés, de szerinte „igazságtalan”… Sára Botond volt fideszes polgármester válaszában a napokban azt írta: miközben a kerületiekért melózott, vagy sürgős tennivaló akadt, akkor „nem a szabadságon törtem a fejem.”

sb_szabadsagos_face.jpg

„Polgármesterként mindig azt néztem, hol, hogyan tudok tenni a józsefvárosiakért. Ha lépni kellett a kerület fejlődését elősegítő pályázatokban, a józsefvárosiak köz- és egészségbiztonságáért, a gyermekes családok érdekében, vagy éppen azért, hogy az útfelújítások még az iskolakezdés előtt befejeződjenek, akkor nem a szabadságon törtem a fejem.

A törvény szerint évi 39 nap szabadságra vagyok jogosult, ez összesen közel nyolc hét. Szerintem képtelenség ennyi ideig távol lenni egy vezetőnek, aki nem munkaként, hanem hivatásként tekint a polgármesterségre. Ezzel pedig az is együtt jár, hogy rendkívüli esetek merülnek fel, amit nem lehet 15 nappal korábban bejelenteni a jegyzőnek – talán ezt az életszerűtlen szabályt valóban érdemes áttekinteni” – írja Sára Botond Facebook bejegyzésében.

Mint korábban mi is megírtuk itt és itt is, Sára Botond korábbi polgármester és alpolgármesterei az elmúlt években sokszor munkaidejükön túl is Józsefvárosért dolgoztak. A leköszönő városvezetőknek így jelentős mennyiségű szabadsága „rekedt” bent, amit az önkormányzatnak, mint munkáltatónak a törvény szerint ki kellene fizetnie. Pikó „Pitiáner” András ezt a kérdést a politikai bosszúhadjáratának középpontjába állította. Így először a képviselő-testület elé citálta az ügyet, de teljesen feleslegesen, illetve nyilvánvalóan csak politikai pr megfontolásokból, hiszen ezt nem kellett volna a testületnek tárgyalnia, hiszen a jog rendezi ezt a kérdést. De meg is szívta, mert habár ők terjesztették a testület elé az előterjesztést, visszavonták, miközben látták, hogy mennyire cikissé kezd válni a dolog…) Majd Csárdi Antal (LMP) országgyűlési képviselővel tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: törvénymódosítást kezdeményeznek, mert nem tetszik neki ez a rendszer.

Még jó, hogy demokrácia van, és ezt megteheti a független-civil-klubrádiós- Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-jelölte polgármester. Szíve-joga. Legyen másmilyen a törvény, oké, lehet róla szavazni. De jelenleg EZ a törvény. Így azért pitiánernek nem kellene lenni, és végre ideje lenne a kicsinyes bosszúk helyett elkezdeni a józsefvárosiakért dolgozni, Pikó úr. Megbeszéljük? Megbeszéltük.

Fotó: Sára Botond Facebook oldala