Nem akarja kifizetni Pikó András a volt városvezetők ki nem vett szabadsága után törvény szerint járó pénzt

bar_6378_1.jpg

Egyszerű a képlet: ha egy munkavállalónak megszűnik a munkaviszonya, a ki nem vett szabadságok egy részét a munkáltatónak ki kell fizetnie számára. A Józsefvárosért dolgozó Sára Botond korábbi polgármesternek és alpolgármestereknek jelentős mennyiségű szabadsága „rekedt” bent, amelyet az önkormányzatnak ki kellene fizetnie, de erre Pikó András polgármester (a független, civil, akit a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP támogat) nem hajlandó: lehet, hogy ez JOGOS, de szerinte ez igazságtalan. Az önkormányzati képviselő-testület csütörtöki ülésén Pikó András végül visszavonta az előterjesztést: feltehetően érezte, komoly munkaügyi per várt volna rá, illetve az önkormányzatra…

Személyesen erkölcstelennek tartom a szabadságmegváltás ezen formáját” – írta pár nappal ezelőtt Facebook-oldalán Pikó András polgármester, aki úgy tűnik, egy jogi vitából morális-politikai vitát próbál csiholni. A bejegyzésben hosszasan sorolja, véleménye szerinte miért nem jár a szabadság utáni kifizetés Sára Botond korábbi polgármesternek és az alpolgármestereknek.

Az ügy a képviselő-testület elé is került, és komoly politikai vitát kavart annak ellenére, hogy kevesen vonhatnák azt kétségbe, hogy a kifizetetlen szabadság jár az egykori munkavállalónak. Ez jogilag meghatározott.

bar_5987.jpg

15 perc hírnév

Mint Egry Attila (Fidesz) kiemelte: nagyon szomorú, és egyben teljesen érthetetlen, hogy egy jogszabályt valaki politikai vitává akar tenni. Szerinte, ha a polgármesternek aggályai vannak, indítson vizsgálatot, egyeztessen, de ne lebegtessen, hogy aztán kamarák elé állva, 15 perc hírnévért egy jogi ügyből politikai vitát csiholjon.

Juharos Róbert (Fidesz) szerint a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP képviselői is esküt tettek, hogy betartják a jogszabályokat, akkor tegyenek is úgy. „Szint alatti, pitiáner, kultúrkörökben nincs ilyen” – mondta Juharos Róbert önkormányzati képviselő. Sára Botond a józsefvárosiakért dolgozott, a ki nem vett szabadság megváltása pedig jár neki. Véleménye szerint a törvény így rendelkezik, s ha ezt nem fizetik ki, annak következményei lesznek, a felelősség pedig az önkormányzatot, a polgármestert terheli.

bar_6257.jpg

„Jár a kifizetés, de igazságtalan”

Pikó András polgármester (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) kiemelte: nem vitatja, hogy a jog szerint lehet, hogy jár a szabadság utáni kifizetés, de szerinte ez igazságtalan.

Erőss Gábor alpolgármester (Párbeszéd) úgy vélte: a szabadságmegváltásról a polgármester és az alpolgármesterek mondjanak le (ezek szerint úgy véli, Sára Botondnak és az alpolgármestereknek jár a kifizetés -  a szerk.), hogy azt a józsefvárosi köznevelési, szociális és egészségügyi intézmények év végi jutalmazásának érdekében használhassa fel az önkormányzat.

Képtelenek voltak a döntésre

A döntés előtt időt kért Pikó polgármester, majd azt javasolta: vegyék le a napirendről az előterjesztést. Ahogyan Egry Attila (Fidesz) képviselő javasolta: a polgármester vizsgálatot indít, és decemberben újra napirendre veszi az ügyet a képviselő-testület.