Baranyi Krisztina lehetne a legsikeresebb építési vállalkozó

Negyven bérlakást teljeskörű felújítását végzik el mindössze 100 millió forintért – dicsekszik Baranyi Krisztina legújabb videójában. A 2,5 milliós átlagár a szakértők szerint irreális: a piaci ár ennek a 3-4 szerese. A ferencvárosi polgármester tehát vagy kamuzik, vagy valami irdatlan nagy mutyi van mögötte. Ha valósak lennének ezek a számok Baranyi lehetne a legsikeresebb építkezési vállalkozó, mert mindenki vele újíttatná fel a lakását. 

baranyi_ep.jpg  

Lepukkant, koszos, egy minden négyzetcentiméterén penészes lakás közepén állva mondja el meghatóan Baranyi Krisztina a jó hírt követőinek, hogy az általa vezetett önkormányzat negyven bérlakás teljeskörű felújítását kezdte meg, amelyet mindössze 100 millió forintból oldottak meg.

„Minden komfortosított lakás teljes gépészetét: csatorna, víz, villanyvezetékeit, ahol van gáz, azt is takkra-pakkra rendbe hozunk” – állítja a videóban Baranyi Krisztina. A polgármester a videóban több lakást is bemutat, ahol a festés, burkolás, vizes blokkok, fűtési rendszer is fel van már újítva. Az egyik 64 m2 lakásban állva azt ecseteli, hogy annak rendbetétele 1,5-4 millió között volt.

A videó olyan jól sikerült, hogy a követők többsége örömmel veregette meg virtuálisan Baranyi vállait. Volt viszont aki, aggodalmának adott okot az irreális árakkal kapcsolatban és óvva figyelmeztette a polgármestert, hogy ellenőriztesse az elvégzett munkákat, mert itt valami nem stimmel.

Ezzel mi is egyet értettünk, és utána is jártunk, hogy mi lenne a reális ár. Az általunk megkérdezett szakértők egyöntetűen azt mondták, hogy egy ilyen puritán – mindenféle luxuscikket nélkülöző – komfortosítás alsó hangon 7-10 millió forintba kerül szemben azzal a 2,5 millióval, amit Baranyi kommunikál. Az egyik építési vállalkozó kérdésünkre azt mondta: képtelenség kihozni ennyiből. A felsorolt tételeket figyelembe véve, még a munkadíjra sem elegendő a Baranyi által mondott összeg. „Az maxium egy tisztasági festésre, meg néhány négyzetméternyi burkolásra elegendő, de akkor nem beszéltünk a gázhálózat felújításáról, a villanyvezetékek kicseréléséről, a vizes blokkok korszerűsítéséről, kéménybélelésről, kazánról, szerelvényekről, stb.” – tette hozzá szemléltetve, hogy csak a gázterv és a kéménybélelés ’majd 1 millió forint körül mozog, amelyek még csak nem is láthatók egy felújítást követően.

A ferencvárosi polgármester szokásához híven nem felejtett el visszamutogatni sem. A 40 lakás 100 milliós komfortosítását azzal próbálta még jobb színben feltüntetni, hogy összehasonlította az előző ciklusban végzett 30 lakásos ház felújításával, ami 1,1 milliárd forintba került. A szakértők szerint azonban egy ház felújítását nem lehet egy lakáséval egy lapon említeni. Ott a közös gépészeti egységek, strangok, vezetékek felújítása, a homlokzatok, lépcsőházak rendbetétele markánsan megemeli a költségeket. Ez olyan mintha egy almát egy körtével akarnánk összehasonlítani.

Összefoglalva elmondható, hogy egy újabb szemfényvesztő propagandavideóval sikerült megtévesztenie Baranyi Krisztinának a ferencvárosiakat. Mert vagy számla nélkül, feketemunkával és más ügyeskedésekkel hozta ki az ország messze legolcsóbb lakásfelújítási árát, vagy olyan trehány és felületes munkát végeztet el, aminek a bérlők látják majd a kárát.

Fotó: Baranyi Krisztina-Facebook oldal