Karácsony bénázása miatt Vitézy kínálná a megoldást a BKK-nak

A BKK a veszélyhelyzetre való tekintettel – a megcsappant utasforgalomra hivatkozva – a munkanapokra szombati menetrendet vezetett be április elsejétől. Ezzel a lépéssel – mivel zsúfoltság lépett fel bizonyos járatokon a reggeli időszakban – éppen azokat teszi ki a koronavírus veszélyének, akik a járvány tömeges megbetegedési szakaszának küszöbén is értünk dolgoznak. Karácsony belátta, hogy hibáztak, de valahogy mégsem sikerült megfelelően kezelnie a helyzetet, ugyanis ma reggel is problémás volt a közösségi közlekedés. A megoldásokat – Fürjes Balázs felkérésére – Vitézy Dávid szállítaná, csak kérdés, hogy megfogadják-e a közlekedési szakember tanácsait a főváros vezetői, vagy Karácsony egója győzedelmeskedik, és tovább játszik az emberi életekkel?

91860116_2817869971615424_7530450251241488384_o.jpg

Néhány nappal ezelőtt a BKK bejelentette, hogy április 1-től szombati menetrendet vezet be, mert a számos cég által bevezetett „home office” és az iskolabezárásokat követően 80-90 százalékkal visszaesett az utasszám. Igen ám, de ezzel éppen azokkal babráltak ki, akik értünk állnak helyt: kórházakba, üzemekbe, áruházakba tartanak kora reggel. Az utasok joggal felbőszültek, mert a reggeli csúcsban egyes vonalakon tömegek zsúfolódtak össze a ritkábban közlekedő járműveken. Vitézy Dávid, a BKK volt vezérigazgatója figyelmeztette Karácsonyt, hogy ez így nem jó. Mint tegnap közösségi oldalán írta: talán lustaságból, talán nemtörődömségből, de egyszerűen megpróbálták a szombati menetrendeket ráhúzni a mostani helyzetre, ahelyett, hogy egy helyzetspecifikus menetrendet dolgoztak volna ki. Ezzel olyan anomáliák léptek fel, mint hogy a turisták által frekventált helyeken sűrűbben, a lakónegyedek, kórházak környékén pedig ritkábban közlekednek a járatok.

Karácsony is érzékelte a problémát, de – mivel minden erejével a kormány elleni küzdelemre koncentrál, és nem a budapestiek érdekeinek védelmére – mindössze arra tellett neki, hogy utasítsa a BKK vezérigazgatóját, hogy további járatsűrítésekkel vegyék elejét hasonló jelenségeknek. Ennek eredményeként bár néhány helyen sűrítették a járatokat, de maradt a szombati menetrend.

Fürjes Balázs, a Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár Vitézy Dávidot, hogy segítsen, ha már a főpolgármester képtelen megoldani a kérdést. A közlekedési szakember egy 6 pontos javaslatcsomagot állított össze, amely szerint indokolt egy rendkívüli, igényekhez igazodó menetrend bevezetése, újra kéne indítani az express járatokat, és sűríteni a csúcsidőszak és a műszakváltások idején a járatokat, a felesleges csak hétvégi járatokat ki kell venni a forgalomból munkanapokon, minden járaton maximálni az utasszámot, a problémák jelzésére egy online oldal létrehozása, az utasforgalom folyamatos monitorozása és szükség esetén beavatkozás.

A kérdés csupán az, hogy Karácsony felelős városvezetőként elfogadja-e a javaslatokat, vagy tovább játszik az emberek egészségével? A legfrissebb infók alapján a speciális, helyzethez igazított menetrend helyett, újra a tanszüneti menetrendet vezeti be a BKK. A bénázás tehát folytatódik.

Fotó: Vitézy Dávid Fb-oldal