Ferencz Orsolya: Pikóék érzéketlenek a drogbetegek problémái iránt

A józsefvárosi drogprobléma kezelése úgy tűnik, egyáltalán nem fontos Pikóéknak. Ezt bizonyítja az is, hogy a kerület költségvetésében elenyésző összeget rendeltek a feladat mellé. Ferencz Orsolya március 1-ével lemondott a a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF) elnöki tisztségéről. Mint kifejtette: „Pikóék érzéketlenek a drogbetegek problémái iránt, és nem akarják folytatni az eddig politikai konszenzussal kialakult sikeres gyakorlatot a drogprobléma kezelésére, így lemondtam JKEF elnöki megbízatásomról, mert nem vállalom a felelősséget azért, amit tenni fognak”.

bar_7498.jpg

Ferencz Orsolya a közösségi oldalán közzétett nyílt levelében megköszönte mindazok áldozatos munkáját, akik segítettek az elmúlt években, hogy a józsefvárosi droghelyzet érdemben elmozduljon a holtpontról és a korábbi időszak egyhelyben állását valódi szakmai munka vehette át.

„Meggyőződésem, hogy minden szenvedélybeteg élete érték. Éppen ezért valódi segítségre van szükségük, olyan valós perspektívára, amely nem konzervál egy borzalmas állapotot, hanem segít abból kitörni. Nem elégedhetünk meg a palliatív látszatsegítséggel és az álhumánus megközelítéssel, mi a valódi kezelésben, segítségben, rehabilitációban és a társadalomba történő reintegrálásban hiszünk” – fogalmazott a JKEF leköszönt elnöke.

Mint levelében írta: nagy hangsúlyt fektettek a kerületi gyermekek, a pedagógusok, szakemberek és szociális dolgozók prevenciós képzésére, a már bajban lévő józsefvárosi drogfüggőknek pedig bentlakásos rehabilitációs lehetőséget biztosítottak. Továbbá radikálisan csökkentették a közterületen eldobált fecskendők számát úgy is, hogy egy-két szervezet igyekezett a gyakorlatban leszerepelt rosszemlékű tűcsere programot visszacsempészni a kerületbe.

A JKEF elnöke beszámolt az elnöklete alatt végzett munkáról, amely idő alatt:

  • 40 KEF ülés és több mint 170 nyilvános esemény került megrendezésre
  • a prevenciós programjaikon közel 7000 gyermek vett részt
  • 207 pedagógus és 209 szociális munkás végezte el az általuk szervezett képzéseket
  • 12 konferenciát és 6 lakossági rendezvényt szerveztek meg
  • több más várossal, illetve kerülettel kötöttek együttműködési megállapodást
  • és példaként, csak a 2018-as évben 1173 gondozási napot vettek igénybe a józsefvárosi drogbetegek a bentlakásos rehabilitációs ellátásban
  • az általuk szervezett ingyenes szűrővizsgálaton egy év alatt 320 főt sikerült megvizsgálni, köztük drogbetegeket is.

Ferencz Orsolya szerint sajnálatos, hogy az elvégzett munka ellenére a polgármester nem érdeklődött a téma iránt, nem kezdeményezett egyeztetést a témában, és az elnököt nem tájékoztatta a területtel kapcsolatos terveiről, a 2020-as kerületi költségvetésben pedig arcpirítóan alacsony összeget irányzott elő a józsefvárosi drogprobléma kezelésére. „A kialakult helyzetben sajnos nem lehet biztosítani a KEF munkájának folytatását, ezért tisztségemről 2020. március 1-ével lemondok” – fogalmazott hozzátéve, hogy józsefvárosi képviselőként a legjobb tudása szerint segíti a továbbiakban is Józsefvárost abban, hogy az elért eredményeket meg tudják őrizni.