„Többnyire látszatfelújítások történtek” a VIII. kerületben – állította Pikó András polgármester, amelyet saját önkormányzati lapja cáfol

Pikó András polgármester a kampányban és az elmúlt hónapokban többször is állította, hogy a józsefvárosi társasházakat többnyire csak kívülről újították fel, ezzel azt sugallta, hogy a fideszes vezetésnek csak a „külcsíny” fontos. Politikai pr-szövegét sokan bevették, hazugságát most saját házi lapja, a Józsefváros is cáfolja. A teljesen bal-liberálissá alakított Józsefváros újság ugyanis 3 oldalon keresztül sorolja, hogy milyen sokféle felújításokra kaptak pénzt a kerületi társasházak még az előző, fideszes vezetés alatt az önkormányzattól. Ráadásul Pikó András más tollával ékeskedik: egyes társasházaknak küldött levelében azzal büszkélkedik az októberben megválasztott polgármester, hogy az elmúlt években az önkormányzat milyen sok pénzt fordított a társasházak felújítására, azt persze még nem tudni, az idén mennyi pénz jut erre.

img_6760_1.jpg

„Erről beszéltünk folyamatosan a kampányban is: többnyire látszatfelújítások történtek eddig a kerületben, főként a homlokzatokra koncentrálva. Politikai marketing szempontból erőltették ezt, csak hogy el lehessen mondani, Józsefváros újjáépül” – írta bölcsen Pikó András 2019. november 20-ai Facebook bejegyzésében.

Mindez jól hangzott, sokan el is hitték, csupán egy gond van az állítással: az, hogy nem igaz. Ezt az állítást, hasonló tartalommal, különböző formában, különböző fórumokon számtalanszor előhozta Pikó András.

bar_6854.jpg

Egyre hiteltelenebbé válik Pikó

Úgy tűnik, Pikó András megteheti, hogy szemérmetlenül hazudik következmények nélkül. De legyünk kicsit optimistábbak… talán mégis van, lesz következmény: hiszen saját hitelességét rombolja, s talán egyre többen eszmélnek majd rá: egy olyan embert választottak meg, akinek a szavai nem helytállók.

Pénz szinte minden felújításra

A Józsefváros újság 2020. január 15-én megjelent 2020/2-es lapszáma közel 3 oldalon sorolja fel a 2019-ben támogatásban részesült társasházakat. (A felsorolás a következő lapszámban is folytatódni fog, az újság online is elérhető, a felújításokról a felsorolás a 17. oldalon indul, de a cikkünk végén is megtekinthető.)

electrician-2755682_1280.jpg

271 tétel szerepel itt, ha jól számoltuk ezek közül csupán 11 (!) olyan tétel van, amit külső homlokzat felújítására ítéltek meg. A többi mintegy 260 tétel egyéb felújtásra megítélt pénz, többek közt felvonók, függőfolyosók korlátai, tetőjárdák, tetők, beléptetőrendszer, kémények helyreállítása, bélelése, villamos- és gázhálózat-, nyílászárók, légudvar felújítására…

Azaz Pikó András újabb állításáról – miszerint a fideszes önkormányzati vezetés alatt szinte csak homlokzatok felújítására adott pénzt az önkormányzat – derült ki, hogy kamu. A tények makacs dolgok, a legnagyobb ciki az egészben ráadásul az, hogy Pikó András szavait saját, önkormányzati lapja cáfolja meg.

Pikó más tollával ékeskedik

Mindeközben egy társasháznak küldött - birtokunkba jutott - levelében Pikó András büszkén írja: „a program keretében öt év alatt minden eddiginél nagyobb, több mint 5,5 milliárd forintot FORDÍTOTTUNK (ők, persze…, miközben Pikó kb. 3 hónapja polgármester) a kerületi magántulajdonú társasházak támogatására.” De ez is szerepel benne: „A benyújtott pályázatok nagy száma (…) igazolja a rendszer sikerességét”. Írja ezt úgy, hogy a társasházak támogatásának módját folyamatosan fikázta, megpróbálva magára húzni az előző vezetés sikereit… S valószínűleg számtalan, pályázatot beadó társasház kapta meg ez a levelet.

tarsashaznak_level_ok.jpg

Arról persze így január közepe-vége felé semmit sem tudni, hogy vajon 2020-ban mekkora lesz ez az összeg, csak jeleznénk, hogy tavaly ez 2 MILLIÁRD forint volt. Persze az önkormányzatnak költségvetése még sincs, ahogy a polgármester írja, február végére lehet…

KORÁBBAN

Ha kíváncsi, korábban mennyi pénzt fordított a Józsefvárosi Önkormányzat társasházak fejlesztésére, kattintson ide.

Ha kíváncsi, mi mindenről hazudott eddig Pikó András, kattintson ide.

Íme a lista:

img_6851.jpg

img_6852.jpg

img_6853.jpg

Fotók: ferencjozsef.blog.hu, pixabay