Európa változott meg, nem mi

A kormánypártok európai parlamenti választásokon való részvételre buzdító országjárása május 8-án Ferencvárosba érkezett, ahol Kocsis Máté, Józsefváros és Ferencváros országgyűlési képviselője mellett Gulyás Gergely, a Miniszterelnöki Hivatal minisztere beszélt arról, mi is a valódi tétje a küszöbön álló voksolásnak. A miniszter többek között arról is beszámolt, hogy nem hazánk kereste a  vitákat, ám mégis sokszor mi voltunk kénytelenek először kimondani az igazságot a kontinensünket érintő problémák kapcsán. A fórum végére egy dolog mindenki számára kétségtelenné vált: ahová a mostani Európa tart, az bizony zsákutca.

A közönség kitett magáért: nem csak a terem, de az előtérben lévő kivetítő előtti széksorok is megteltek, hogy meghallgassák a két politikust, akik – haladár européer szemszögből teljességgel felfoghatatlan módon – kritikusan szemlélik a mai európai politikát.bar_10011.jpg

Kocsis Máté nem rejtette véka alá véleményét, már felvezetőjében elmondta: változást szeretnének elérni Európában, az Európai Unió vezető testületeiben – elsősorban a parlamentben, és ebből kifolyólag az Európai Bizottságban is. Arra a gyakran felmerülő kételyre, miszerint nem kicsi-e hazánk ehhez a feladathoz, egyértelműen nem a válasz – fogalmazott, hiszen nem tartozunk az unió kis országai közé. Emellett pedig egyre többen működnek velünk együtt és egyre többen értenek egyet a magyar kormánnyal abban, hogy a bevándorlást meg kell állítani. A nagy európai meccs még közel sem lefutott, de megnyeréséhez a kormánypártoknak minél nagyobb felhatalmazásra van szükségük az európai parlamentben is – zárta bevezetőjét Józsefváros és Ferencváros országgyűlési képviselője.

A szót átvevő Gulyás Gergely rámutatott, a jövőnket befolyásoló döntések meghozatalában hazánknak jelentős szerepe van, és ez annak köszönhető, hogy bár nem kerestük a konfliktusokat, de sokszor mi voltunk kénytelenek először kimondani az igazságot a problémákkal kapcsolatban, vagy akár elsőként tartani magunkat a jogszabályokhoz – gondoljunk csak az Európai Unió külső határainak védelmére. A miniszter felidézte, ezeket a döntéseket az élet visszaigazolta, amit mi sem mutat jobban, hogy az egykori a magyar álláspont ellentettjének megfelelő német Willkommenskultur borzalmaira ma már senki sem szívesen emlékezik vissza, mindeközben a saját álláspontunk mit sem változott.

„Mi nem akartuk eldönteni semelyik ország, nemzet helyett, kikkel akarnak együtt élni, addig mások ezt meg akarják nekünk mondani”- mondta. Hozzátette: a kérdések világosak és égetőek: van-e nemzeti identitás, akarunk-e Európai Egyesült Államokat, meg akarjuk-e őrizni az unió megalakulásakor vallott értékeket, vagy valami egészen más lép a helyükre? Hiszen míg a migránskártya teljesen rendben van, addig a magyar családtámogatási rendszer problémás a mostani európai közösségnek. „Alapvetően borult fel mindaz, amit mi természetesnek tartottunk” – fogalmazott Gulyás Gergely, felhívta a figyelmet, hogy aki a magyar érdekeket képviselő politikusokat akar látni az európai politikában, nem számíthat másra, csak a kormánypárti jelöltekre.