Újabb kamu lejárató kampány indult útjára liberáliséktól

Történet egy hokedlin gyártott papírcetliről és a világvégét hirdető baloldaliakról. Mint mindig, itt is az a tanulság, hogy nem minden arany, ami fénylik, de nincs semmi meglepő: kitalált történet, kitalált szereplőkkel. Egy biztos, annyit sikerült elérniük, hogy a szociális ellátásban dolgozók egyöntetűen háborodtak fel ezen a hazugságon.

Adva van egy úr – nevezzük Szabolcsnak –, aki a legnagyobb közösségi portálon hangot adott – jobboldalinak történetesen nem nevezhető – politikai felháborodásának az egyik országgyűlési képviselőjelölt – nevezzük Kocsis Máténak – szerinte viselt dolgai miatt.

Ez a történet idáig egészen mindennapos: a jelöltek kampányban megnyilvánulnak terepen, interneten, nyomtatott és televíziós sajtóban – kinek mire futja –, a választópolgár pedig vagy egyetért vele, vagy elutasítja. Teheti ezt csendben és teheti szélesebb körrel is megosztva véleményét.

A kampány élesedik, már kevesebb, mint két hét van hátra az országgyűlési választásig, természetes, hogy a maradék napokban ki-ki igyekszik a maga vagy az általa támogatott jelölt malmára hajtani a vizet. Egy azonban a lelkiismeretesebb fajtának még most is fontos: a vetélkedőnek a tények adnak táptalajt.

Vissza a konkrétumokhoz: a mostani sztori főszereplője ezzel mit sem törődve nagyon nagy tehetséggel belekiabálta az internetes éterbe felháborodását, azonban akarva vagy akaratlanul figyelmen kívül hagyta az általa megosztott kis színes valóságtartalmát.

Nézzük az irományt. (Itt olvasható) Az úr azt találta állítani, hogy a Fidesz a IX. kerületben is (!) furcsa dolgokat művel, hiszen önkormányzati dolgozók intéznek kéretlenül mozgóurnát idős embereknek és nyomnak olyan cetlit a kezükbe, amelyekre bizonyíthatóan ők maguk írták fel, hogy mikor kell a Fideszre és annak egyéni jelöltjére szavazni a választókerületben. A bejegyzést írója – természetesen – Orbán Viktor mocskolásával fejezi be.

Végigolvassuk a sorokat, szinte érezzük a remegő, tehetetlen dühöt, ami a sorok megfogalmazójából  árad, majd a kommenteket nézve látjuk, mennyien azonosulnak vele, jutalmazzák is több ezer megosztással bátorságát, hogy egyszerű kisemberként szembe mert szállni az orbáni maffiaállammal.29746706_10212120119424361_1614873956_o.jpg

Majd második olvasatra kicsit végiggondoljuk: a demens, vak idős úr, aki nem érti a Kossuth rádiót sem, amit egyébként is csak néha hallgat, vajon biztosan jól emlékezett-e, hogy egy önkormányzati idősgondozó nyomta kezébe a cetlit? Majd szégyenkezve ugyan, de harmadik olvasatra még erősebben megfogalmazódik bennünk a kétely: vajon tényleg valaki más nyomta a magatehetetlen bácsi kezébe a cetlit, nem esetleg a sorok írója, aki tulajdon családtagja..? Hát arra van-e esély, hogy az egészet bravúrosan egy Kocsis Máté ellenfeleként a választáson induló szereplő eszelte ki..?

Nem kommentelünk, nem diszlájkolunk, csak amolyan csendes, jóérzésű jobboldaliként foglalkoztat még kicsit a kérdés, tényleg csak mi ülünk-e háttal a moziban, hogy az ennyire szemmel látható és kézzel fogható propaganda és rettegés csak minket nem ért eddig el?

Aztán azonban egyszerre belefutunk ugyanezen ügy ellentétes kommunikációjába is: a tényleges érintettek, azaz a ferencvárosi önkormányzati szociális munkások közleményébe, amelyben felháborodva cáfolják a Facebook-felhasználó által sugallt rágalmakat és kérnek mindenkit, hogy tartsák tiszteletben a szociális munka intézményét.

 

A bizonyíthatatlan eredetű cetli tehát nem tőlük származik. Akad még más is, akit az ilyesfajta hazudozás elszomorít és felháborít. Megnyugtató.

Ami kevésbé ad bizakodásra okot, hogy a cáfolat ilyenkor már senkit nem érdekel. A bejegyzés írója néhány sorral és a közzététel gomb megnyomásával egy csapásra lejáratta a ferencvárosi szociális dolgozókat, rúgott egyet a Fideszbe és adott egyet Kocsis Máténak is. Baranyi Krisztina, az Együtt képviselőjelöltje persze, bár szomorkodva, de előnyt kovácsolt ebből, és fejcsóválva csak annyit fűzött hozzá az általa is megosztott kamu hírhez, hogy nincs min csodálkozni, mindig is így ment ez a Fidesz alatt… Azt mondjuk elfelejti hozzátenni, hogy azért ilyen egyértelmű az azonosulása, mert ő maga is forgatott kamu videót a józsefvárosi közrendről, a lomtalanítás felvételeit felhasználva.

Hiába, nehéz az élet az orbáni diktatúrában. A hazug lejárató akciók mellé ezt is mindig oda kell biggyeszteniük a libsiknek, mert bár az általuk kitalált álhírek cáfolatait már nem osztogatják olyan lelkesen, de egy kis demagógia még mindig népszerűvé teheti őket – ha a mérhető szintet nem is érik el még így se.