Ellenzéki zűrzavar és fejetlenség Józsefvárosban és Ferencvárosban

Kevesebb mint egy hét maradt az ajánlásgyűjtések megkezdéséig, az ellenzéknél azonban egyre nagyobb a zűrzavar. Összefogás közelében sem járnak, sőt egymásra mutogatnak, amiért ez nem sikerül. Saját jelöltjeikről bizonygatják, hogy a legjobbak, és mindenki a másiktól várná a visszalépést. Egy-egy minipárt helyi megállapodásán kívül nem látni még a koordináció jeleit sem.

Nincs ez másként a Józsefváros nagy részét és Ferencváros egyes területeit magába foglaló budapesti hatos választókerületben sem. A február elsején tartott ellenzéki jelöltvitán kiderült, hogy abban minden jelenlévő aspiráns lényegében egyetért, hogy a legerősebb jelöltre kell szavazni a kormányváltáshoz, csak éppen úgy tűnik, mindegyikük saját magát tartja a legesélyesebbnek. 

A Budapest hatos számú, Józsefváros és Ferencváros egyes részeit magába foglaló választókerületben úgy tűnik, sok ellenzéki párt esélyesnek érzi magát az április 8-i országgyűlési választáson. Egyelőre az indulók között van Ara-Kovács Attila (DK), Baranyi Krisztina (Együtt), Cseh Katalin (Momentum), Dúró Dóra (Jobbik), Hompot Gábor (MoMa), Jakabfy Tamás (LMP), Nótár Ilona (Magyarországi Cigány Párt) Racskó Gábor (Kétfarkú Kutyapárt) és még ki tuja hányan.  Racskó Gábor és Hompot Gábor kivételével mindannyian részt vettek a február elsején megtartott ellenzéki jelöltvitán, igaz Hompot Gábor a helyszínen volt és igyekezett is szót kérni magának.kozos_orszag.jpg

Van a jelöltek között távközlési mérnök, politológus, szülésznő, pedagógus és filozófus-író is. Néhányan többször megfordulnak a választókerületben, mások távolról sem ismerik a közeget, két dologban azonban biztosan egyetértettek a vitán jelenlévők. Az első, hogy le kell váltani az Orbán-kormányt. Tiszta sor, jó ellenzékiként ez a legalapvetőbb. A második, hogy ennek az a módja, ha minél többen elmennek szavazni április 8-án és a legerősebb ellenzéki jelöltet támogatja. És itt kezdődnek a problémák. A résztvevők ugyanis kimondva, vagy kimondatlanul – hiszen mással nem igazáén magyarázható, hogy versenyben vannak - saját magukat tekintik ennek a bizonyos legerősebb szereplőnek.

Baranyi Krisztina az esetleges visszalépést firtató témát a maga részéről gyorsan rövidre zárta azzal a kijelentésével, hogy „magam vagyok a megtestesül összefogás jelölt”.  Majd hozzátette, hogy minden párt szavazóit várja.

Cseh Katalin már nem volt ilyen egyértelmű, ugyanis szerinte a Momentum nem lesz sosem a kormányváltás kerékkötője. Feltételezve, hogy homályos válasza mögött valamiféle összefogás lehetősége bújik meg bizony komoly feladatot jelentene elmagyarázni szimpatizánsainak, hogyan fér bele akárcsak egy koordinált jelöltállítás is annak a pártnak a gondolkodásába, amelynek egyik alapelve volt, hogy nem hajlandó más párttal összefogni.

Az LMP-s Jakabfy Tamás szerint „ha itt még hetekig-hónapokig arról fog szólni a közbeszéd, hogy ki kivel, ki kivel nem, hogyan akar összefogni, akkor biztosan a Fidesz fog nyerni”. Érdekes ezt hallani annak tudatában, hogy az LMP az a baloldali kispártok közül, amelyik leghatározottabban elzárkózik az összefogástól, sőt kongresszusi határozata is van az önálló indulásról és együttműködést csak olyanokkal vállal, akik az elmúlt 28 évben nem voltak kormányon. Az egyetlen lehetséges együttműködés a pár napja felvetődött hírek szerint a Momentummal lehetséges. Nagy kérdés, hogy ez esetben a már 8. éve józsefvárosi önkormányzati képviselő Jakabfyt vagy az igencsak vehemens és láthatóan hatalmas öntudattal rendelkező Cseh Katalint léptetnék vissza.

Jakabfy egyébként még azt is hozzátette a DK-s jelöltnek címezve, hogy a 2014-es eredményekből kiderült, létezik egy olyan nagy kritikus tömeg az országban, aki nem akar sem Orbánt sem Gyurcsányt.

Dúró Dóra sem hagyott kétségeket a válaszával: „a Jobbik biztosan ott lesz mindenhol a szavazólapon, biztosan mindenhol lehet a Jobbik jelöltjére szavazni, az ellenzékiek közül kizárólag a Jobbik az, amely ezt elmondhatja magáról”. Azt is hozzátette, hogy az MSZP és a DK vezető politikusaival nem lehet választást nyerni. Szerinte senki másnak nincsen lehetősége és nincsen esélye, hogy legyőzze a Fideszt, kizárólag a Jobbiknak.

Ara-Kovács Attila (DK) rutinosan kikerülte a kérdésre való válaszadást azzal, hogy elbeszélte az idejét, az azonban nehezen lenne elképzelhető, hogy visszalépne miután az MSZP és a DK megállapodtak, hogy nem indítanak egymás ellen jelöltet, és a DK megkapta a körzetet. Más kérdés, hogy a helyben egyébként szervezettel is rendelkező szocialisták segítik-e majd egy DK-s kampányát.

Nótár Ilona sem kifejezetten a kérdésre válaszolva azt hangsúlyozta, hogy „jövőt csak együtt építhetünk”.

Feltételezve, hogy a jelöltek nem titkolják valódi álláspontjukat és a lehető legtöbb megállapodást tető alá hozzák, még akkor is legalább négy ellenzéki jelölt állna egymással szemben. Persze ez csak egy lehetséges forgatókönyv, jó néhány akadhat még az átláthatatlan alkuk mögött. Nagy kérdés, hogy egy ilyen káoszban mire lesznek képesek az ellenzéki pártok és jelöltjeik. Mindenesetre ember legyen a talpán, aki ebben a minden korábbinál átláthatatlanabb helyzetben ki tud igazodni.