Már a harmadik főpropagandistáját fogyasztja az önkormányzat szennylapja

Nagy fába vágta a fejszéjét Dercsényi Dávid újságíró. Ő lett a baloldalnak is kínossá vált, Pikó szócsővé züllesztett Józsefváros Újság harmadik főszerkesztője. Hogy maga tette be a hurokba a fejét, vagy lasszóval fogták minden földi mannát felajánlva neki, azt nem tudjuk, mindenesetre az ideológiai összhanggal nem lesz gond, személyében egy hűséges baloldali függetlenobjektív káderra munkatársra lelt Pikó elvtárs.

jozsefvaros_ujsag_propaganda_piko_dercsenyi.png

No de tekintsük csak át, mi történt az utóbbi időben a Józsefváros újság háza táján. Pikó András Klubrádiós hírolvasó már a kampányában megígérte, hogy az újságot márpedig ő függetlenobjektívvé fogja tenni, ami, mint később kiderült azt jelentette, hogy a kerületi ügyek, események helyett az újság fókuszába a balliberális propaganda került.

Első főszerkesztővé a 168 órától igazolta le Pikó a korábbi munkatársát, Tóth Ákost, aki ezt azzal hálálta meg, hogy rögtön az első lapszámot teleszórta a polgármesterrel, de olyan látványosan, hogy ezzel a saját – balliberális – táborában is kiverte a biztosítékot. Pikó szellemiségéhez méltón a lap fókuszába főként a deviáns rétegek, a romkocsmák és azok vendégköre, valamint a migránsok kerültek, szemben a korábbi épülő-szépülő Józsefvárost bemutató, lokálpatrióta identitást erősítő hangvétellel. Tóth Ákos azonban elkövetett még egy nagy baklövést: az egyik fideszes képviselővel készült interjút olyannyira eltorzítottak – kommentárokkal látták el, utólag módosították a kérdéseket, felére rövidítették – amibe a főszerkesztő bele is bukott.

Utóda Lengyel Tibor – egykori Népszavás, Zoom.hu-s – újságíró lett, aki nem tanult elődje példáján és tovább folytatta a propagandát, ami nyilván elvárás is volt felé. Azonban Lengyel lelkesedése is túlcsordult, mert a Pikó által felkért balliberális médiaelemző arra jutott, hogy mértéktelenül elfogult és egyoldalú szennylap lett az egykor szebb napokat látott önkormányzati lapból. Hogy ennek ellenére Pikó kevesellte a propagandát, vagy Lengyelnek sokallt be tőle, az nem tudjuk, annyi bizonyos, hogy a második főszerkesztő is búcsúzott.

Az immár politikai oldaltól függetlenül rosszhírűvé vált lap élére hosszú hetekig keresték az új főszerkesztőt, míg április 13-án bejelentették Dercsényi Dávidot. Dercsényi filmes újságíróként kezdte pályafutását, nyolc éve nyergelt át a belpolitikára. Függetlenobjektivitását jelzi, hogy megfordult a HVG-nél, az Azonnalinál, a 24.hu-nál, a Pesti Hírlapnál és minő véletlen a 168 óránál is. Ahol korábban Tóth Ákos – a Klubrádióval közös szerkesztőség miatt – maga Pikó is dolgozott. Kiegyensúlyozottabb újságot tehát ezután se várjunk.