Ha tehetné, visszahozná a tűcserét Pikó András Józsefvárosba

Pikó András elkötelezett a tűcsereprogram mellett. Csak azért nem hozza vissza – egyelőre – Józsefvárosba, mert fél annak politikai következményeitől. Azaz attól tart, hogy ha megtenné a népharag elüldözné őt a polgármesteri székből – derült ki abból a beszélgetésből, ami Pikó András a drogok liberalizálásáért küzdő Sárosi Péterrel folytatott a Drogriporter Café elnevezésű műsorban.

piko_nyito.jpg

Sárosi Péter, a Soros istálló egyik legprominensebb versenylovának, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) tanácsadója – aki korábban dogosoknak akart belövőszobát létesíteni Józsefvárosban – újabban a 444 nevű szennyportál óvó égisze alatt működteti a Drogriporter nevű blogoldalát.

Itt jelent meg egy beszélgetés Pikó Andrással és Könczöl Dávid momentumos önkormányzati képviselővel, amelyben a polgármester az ártalomcsökkentés egyik hasznos eszközének tartja a tűcsereprogramot. A kérdésre, hogy visszahozza-e azt válaszolta: egyelőre nem. Majd sajnálkozva fejtette ki, hogy ez a hajó egyelőre elment, de szeretnék áttörni ennek az irracionális, ellehetetlenült párbeszédnek a falát, és elmondani az embereknek, hogy értelmes végiggondolni mindegyik (pl a tűcsere) lehetőségét is.

A beszélgetés során Pikó bírálta a főváros balliberális vezetését is, amely nem tesz semmit a drogkérdés megoldásáért. Mint kiderült ezügyben is csak azért aggódik, mert szerinte a következő választásoknál ez vissza fog ütni, azaz félti a politikai pozíciókat.

sarosi2.jpg

Sárosi ugyanúgy vélekedik, hozzátéve, hogy ők is lepattantak a fővárosi városvezetőkről, pedig szerinte szükség lenne a civilek bevonására. Emlékezetes, Sárosi még 2014-ben a tűcsere kiűzetése miatt HIV-robbanással riogatott, ami természetesen azóta sem következett be. Ilyen nagyszerű szakemberek, mint ő mindenhol elkélnek. 

A műsorban elhangzott továbbá, hogy készül az új józsefvárosi drogstratégia, valamint a helyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot is átszervezték, de konkrétumokat nem árultak el egyikről sem.