Az a Pikó siratja az SZFE-t, aki bezáratta a Józsefvárosi Galériát

Virágokkal, mécsesekkel, koszorúkkal vettek látványos búcsút a balliberális politikusok, aktivisták és szimpatizánsok az Ódry Színpadtól, amely már nem az SZFE játszóhelye. Igaz, két éve a balliberális kötődésű egyetemvezetés még bedarálta volna, de most kell a cirkuszt csinálni, amikor a leromlott állapotú helyszín visszakerül az eredeti tulajdonosához. Ezen a performanszon vett részt magát a kultúra „lovagjaként” feltűntetve Pikó András is, aki nem sokkal korábban bezáratta a kerület két ikonikus kulturális intézményét, a Józsefvárosi Galériát és a Zászlómúzeumot.

piko_fj.jpg

„Nem felejtünk Ódry!”, „Éljen a köztársaság!” ilyen táblácskák, mécsesek, koszorúk, virágok kerültek február 7-én a Színház és Filmművészeti Egyetem korábbi Vas utcai játszóhelye, az Ódry Színpad bejárata elé. Szomorú szemű freeSZFE maszkos emberek lődörögtek körülötte, megálltak, elmorzsoltak pár könnycseppet. A megható jelenetek minden bizonnyal jól mutattak a híradásokban, sok ember együttérzését és a kormánnyal szembeni haragját kiváltva. Jól megkomponált színjáték volt ez a baloldali kommunikátorok és a megtévesztett művészpalánták koprodukciójaként.

Temetik azt, ami tulajdonképpen nem is szűnik meg. Az egyetem lepusztult kollégiuma modern, felújított épületben született újjá, a hallgatók játszóhelye pedig ezentúl Európa egyik legszebb filmszínházában, az Urániában lesz. De ez most nem fontos, csak a politikai üzenet, amit mantrázni lehet: elvették, bedarálták, stb…  

Ilyenkor senki sem firtatja, hogy az egyetem előző balliberális kötődésű vezetése is lebontotta volna az Ódry-t, és a helyére sportközpontot álmodott. De ez sem számít, mert most ők is itt állnak a sorban és siratják, hogy már nem szabad az SZFE. Legalábbis nekik már nem szabad ott garázdálkodni és tömni a fiatalok fejét politikai propagandával. Ez pedig nagyon fáj nekik, meg a balliberális politikus barátaiknak.

Nem meglepő tehát, hogy Pikó is feltűnt a társaságban. Virágot hozott. Mert ő őszintén szomorú, hogy a kultúra eme balliberális bástyája elesett. Bezzeg akkor nem ejtett egyetlen könnycseppet sem, amikor bezáratta a kerület kulturális fellegvárát, a Józsefvárosi Galériát és az egyedülálló Zászlómúzeumot. Nem volt sem temetés, sem virág, még csak egy szomorú pillantás sem. Talán az volt a Galéria bűne, hogy az előző, jobboldali vezetés felújíttatta, és színvonalas, főként ingyenes programokkal töltötte meg mindenki számára elérhetővé téve. Ki tudja…

Fotó: Pikó András Facebook-odala