A józsefvárosi lakosok sanyargatásából remél pluszbevételt Pikó

A koronavírus mindannyiunk életét megnehezíti, nem nagyon akad olyan háztartás, amelynek nem kell beljebb húznia a nadrágszíjat ezekben a nehéz időkben. Az azonban, hogy melyik politikai oldal hogyan kezeli a kialakult helyzetet, most látszik a legjobban: a kormány családsegítő intézkedésekkel, a baloldali önkormányzatok pedig megszorításokkal. A momentumos Pikó András Józsefvárosában három helyi adót is megemeltek, amivel 170 millió forintot remélnek kihúzni a kerületiek zsebéből.

bar_2768_res.jpg

Kommunális adó, építményadó, telekadó – ezeket az adókat növelte meg Pikó András a napokban, amely érinti a magánszemélyeket, a vállalkozásokat, a gazdasági társaságokat: több mint 4000 háztarást és 1200-nál is több vállalkozást.

Ezt a döntést Pikó András egyszemélyben hozta meg a rendkívüli jogrend adta lehetőségeket kihasználva, amely felhatalmazást nem erre, hanem a koronavírussal összefüggő döntések miatt adta a kormány a polgármestereknek. Nem csoda tehát, hogy az ügyben lapít: sem a közösségi oldalán, sem a propagandaújságjában nem ír erről. Ha majd mégis erre vetemedne, akkor biztosak lehetünk benne, hogy megpróbálja majd kimagyarázni – mint az eltékozolt 1 milliárdos állami forrást –, mert biztosan ezt a saját hatáskörben meghozott adóemelést is a kormány, a Fidesz és az előző városvezetés hibájaként fogja feltüntetni.

Az adóemelésből remélt 170 millió egyébiránt meglehetősen hasonló, mint amennyivel többe kerül a Pikó vezette önkormányzat, az előző városvezetésnél. Csak nem annak a hiányát igyekszik most a józsefvárosiak sanyargatásával kipótolni? Vagy azt a 60 milliós büntetést állná belőle, amit a menzabotrányával összehozott eddig? Nem tudni, mindenesetre az beszédes, hogy a baloldal, ha nehéz helyzetbe kerül egy receptet ismer. Megszorítások, adóemelések, az emberek sarcolása.