Eddig kétmilliós bírságot ért Baranyi Krisztina parkolási „reformja”

Botrányok tarkítják Baranyi Krisztina megreformált parkolási „megoldását”, amely januárban indult Ferencvárosban. Nem volt elég a parkolóautomaták cseréje okozta többhetes kiesés, a parkolásüzemeltetési szoftver zökkenőmentes biztosítása is meghaladja a polgármester képességeit. Előbb a szabályok áthágásával közbeszerzés nélkül szerződött kétes hírű cégekkel a feladat elvégzésére, majd annak lejártakor jogsértően írt ki közbeszerzést. Baranyi bénázásának eredménye egy 2 milliós bírság, aminek a ferencvárosiak látják kárát, hiszen ezt az összeget a kerület fejlesztésére is fordíthatták volna.

20200213_151451350_ios.jpg

Baranyi Krisztina kampányának központi eleme volt, hogy győzelme esetén az önkormányzat saját kezébe veszi a kerületi parkolásüzemeltetést. A megreformált rendszer Baranyi elképzelése szerint abból áll, hogy a parkolásüzemeltetés lehető legtöbb feladatát saját hatáskörben látják el. Megválasztását követően Baranyi a megfontolt döntések teljes zárójelbetétele mellett, kapkodva nekifogott a munkának. A korábban telepített modern parkolóórákat lecserélték silányabb minőségű gépekre, és a parkolást biztosító szoftvert is új szállítótól vették igénybe. Az év első öt hónapjára az Atlasz Informatika és PRÜ&KPK Kft-vel szerződtek 18 millió forintért (holott 15 millió forint felett közbeszerzést kellett volna kiírni). Referenciaként elegendő volt annyi, hogy ez a szoftver van az MSZP-s Tóth József vezette XIII. kerületben is.

Az első öt hónapot követően Baranyiék végre kiírták a csaknem 130 millió forint értékű közbeszerzési eljárást. Ez azonban hemzsegett a jogsértésektől, így a Közbeszerzési Döntőbizottság szeptember 15-én kétmillió forintos bírságot szabott ki az önkormányzat parkolásüzemeltető cégének, a FEV IX. Zrt-nek mint kiírónak. Az indoklás szerint jogsértő volt a közbeszerzés tárgya, a műszaki leírás, az ajánlatkérő lényegében az ajánlattevőkre bízta a műszaki tartalmak meghatározását, amelynek megfelelőségéről viszont bírálat során kívánt meggyőződni.

Baranyi megreformált parkolási rendszerének kálváriája azonban még nem ért véget. Úgy tudjuk, a FEV IX. Zrt újabb közbeszerzést írt ki a témában, ám ezúttal sem sikerült a jogszabályoknak eleget tenni, mert a Közbeszerzési Hatóság november 17-én újabb eljárást indított az ügyben. Baranyi jogsértéseinek pedig a ferencvárosiak látják kárát, mert fejlesztések helyett ilyen ügyekre kótyavetyéli el a kerületiek pénzét.