Polgári engedetlenség képzést tartott Karácsony embere

A baloldali álcivil szervezeteknek helyet adó Auróra kocsmában működik a Közélet Iskolája, amely kuratóriumának tagja volt Pikó András, Józsefváros jelenlegi polgármestere, egyik alapítója pedig Pikó volt kampányfőnöke, Udvarhelyi Tessza. A Soros-szervezet a hétvégén felhívása szerint újabb remek képzést szervezett: Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója – aki korábban A Város Mindenkiért szervezet vezetője is volt – a polgári engedetlenségről tartott egy előadást. Misetics Bálint korábban a színművészetiseknek is produkált fejtágítást, nem sokkal az egyetem elfoglalása előtt…

misetics-balint_pestisracok.jpg

„Ha valamit is megbántam, az eddigi jó magaviseletem. Miféle ördög bújt belém, hogy ilyen jól viselkedtem?” – írta Thoreau, a polgári engedetlenség politikai filozófiájának klasszikus szerzője. Ha magadra ismersz az idézetben, ez a képzés neked szól! – így propagálta a sorosista szervezet a hétvégi képzését.

Hogy mi mindent lehetett ezen az újabb nagyszerű képzésen elsajátítani? Többek közt azt, hogy mi is az a polgári engedetlenség, „mi igazolja a törvények megsértését”, illetve, hogy „hogyan illeszkedhet a polgári engedetlenség egy hosszú távú kampánystratégiába”.

Mert az is jó dolog, ugyebár – lásd a színművészetisek hónapok óta húzódó akcióját, #freeszfe – ha jó hosszan zűrzavart próbálunk kelteni egy demokratikusan működő országban. Miért is ne?

A képzést Karácsony Gergely egyik nagyszerű tanácsadója tartja – van neki pár tucat – név szerint Misetics Bálint, aki hol aktivista, hol tanácsadó, már maga sem tudja igazán. Egyébként a jóember A Város Mindenkié csoport alapító tagja (ezt a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok szintén támogatják) Józsefvárosban is kavarta korábban a kását, de persze csak a jobboldali városvezetés idején. Most ilyet, Pikó elvtárs regnálása idején valami miatt nem tesz, nyilván azért nem, mert ő politikailag csöppet sem elkötelezett. Nem, dehogy.

Misetics Bálint az egyetemfoglalóknak is tartott előadást

Korábban az Origo írta meg: augusztus 5-én, tehát közel egy hónappal azelőtt, hogy néhány tucat színművészetis hallgató elbarikádozta a Színművészetit, az egyetem kommunikációs vezetője körlevélben szervezett a diákok között egy négynapos nyári szabadegyetemet. „A téma: megbukott a képviseleti demokrácia (azaz, akkor mindent lehet, fel lehet rúgni a demokrácia szabályait), egyetemfoglalás, hogyan zajlott 2009-ben a zágrábi egyetem blokádja, hogyan tud a színház több lenni, mint művészet, satöbbi, satöbbi. A közreműködők között ott volt Gulyás Márton és Misetics Bálint is…” – írta az Origo.

A színművészeti forradalmárjai legutóbb most szombaton tünciztek egy jót a Kossuth téren, de a Pesti Srácok beszámolója szerint elég foghíjas volt a tömeg, és most is inkább „nyugdíjasokból és kisgyermekes családokból állt”.

A Közélet Iskoláját Udvarhelyi Tessza alapította, aki Pikó András józsefvárosi polgármester kampányfőnöke volt az önkormányzati választás során. Miután Pikó belesüppedt polgármesteri székébe, természetesen Tessza kollegina is kapott egy korábban nem létező állást az önkormányzatnál, a Közösségi Részvételi Iroda vezetője lett. Udvarhelyi a közelmúltban kicsit „pihenni ment”, egyes hírek szerint Amerikába, feltételezéseink szerint valószínűleg nem Trump kampányát segítette… Helyét jelenleg Horváth Judit tölti be, a Nap Klub vezetője, amelynek missziója „a helyi demokrácia, a helyi szociális és mentálhigiénés védőháló kiépítése, a helyi közösségfejlesztéssel a nagyvárosi lét emberibbé tétele”.  

Fotó: pestisracok.hu