Személyiségi jogi pert bukott Baranyi Krisztina

Ferencváros polgármestere a PestiSrácok.hu ellen indított személyiségi jogi pert, ám azt csúnyán elbukta. A táblabíróság szerint a kifogásolt cikkekben –amelyben Baranyi vagyonnyilatkozatáról, a vidékieket lenéző nyilatkozatáról, valamint a Népstadion bontása kapcsán rúgott öngóljáról írt a portál – a valós tényeket nem tüntették fel hamis színben.

baranyi2_20200213_151951040_ios.jpg

Baranyi a portál 2017-ben írt cikkeit támadta meg a bíróságon. A polgármesternek nem tetszettek a pestisracok.hu írtásai, amelyben kiderült, hogy „csekély” 40 millió forintért vásárolt ingatlant hagyott ki a vagyonnyilatkozatából. A polgármester szerint törvényesen járt el, a portál által megkérdezett jogászok viszont vitatták az érvelését. Baranyi Krisztina annak sem örült, amikor a portál arról írt, hogy a Ferencvárosi Önkormányzat vagyonnyilatkozat-ellenőrző és összeférhetetlenségi bizottsága rendkívüli ülést tartott Baranyi Krisztina lakásügyéről.

A pestisrácok leírta azt is, amikor Baranyi közleményében rontott neki a vidékieknek. Mint írta: “elfogadhatatlan, hogy sötét és vidékies várost akarnak csinálni egy budapesti belső kerületből, ahol több tízezer fiatal él és dolgozik”. A portál szerkesztői szerint a „vidékies város” kifejezést Baranyi degradálóan, negatívumként használta, mintha egy „vidékies város” egy alacsonyabb minőség, egy alacsonyabb létforma lenne. A portál arra is rávilágított, hogy Baranyinak egyébként szintén van érdekeltsége egy ilyen „vidékies városban”, hiszen vagyonnyilatkozata szerint Salgótarjánban van egy 128 négyzetméteres lakása.

A ferencvárosi polgármesternek továbbá nem tetszett az a cikk sem, amelyben a pestisrácok rávilágított Baranyi Krisztina öngóljára amikor a volt Népstadion elbontása kapcsán azt állította, a “vezetés (az akkori fideszes vezetés) tudtával és beleegyezésével tárolják szabálytalanul a kerülettől bérelt telken a Népstadion bontási törmelékét”. Erről azonban kiderült, hogy a területet, ahová az építési törmeléket vitték, még az előző, SZDSZ-es kerületvezetés adta bérbe egy magáncégnek, és az önkormányzat korábban hiába akarta, nem tudta felmondani a szerződést.

Baranyi tehát pofára esett, mert a Fővárosi Ítélőtábla a keresetét teljes egészében elutasította. A táblabíróság kimondta: ezek a cikkek személyiségi jog megsértésére “nem adtak alapot, valós tényeket nem tüntettek fel hamis színben.