A hajléktalanok Józsefvárosba költöztetése növeli a fertőzésveszélyt

Pikó András és Karácsony Gergely látványosan szakított a korábbi rendpárti városvezetéssel és folytatva egykori szocialista és szabad demokrata elődeik munkáját Józsefváros lezüllesztésébe kezdtek. Ám azzal, hogy a Gyáli úti szállásról a Kőbányai útra költöztetik az ellátottakat nemcsak a – hajléktalanszállókkal egyébként is túlzsúfolt – kerület itt lakóit köpik szembe, a hajléktalanokat is szívtelenség azokba a lakásokba költöztetni, ahonnan az élhetetlenség miatt távoztak a korábbi lakók.

kobanyai22.jpg

A főpolgármester a koronavírus-fertőzés veszélyére is fittyet hányva olyan fővárosi lakásokba osztja szét a hajléktalanokat, amelyekből éppen komfort nélküliségük, lakhatatlanságuk miatt költöztették ki korábbi lakóikat. Pedig, ha ismerné a ház előéletét, akkor tudná ezzel csak fokozza a fertőzésveszélyt ­– írja a Pesti Srácok oldal. A portál felidézi, hogy Józsefvárosban – amelyet az SZDSZ-es Demszky Gábor időszakában egyszer már kipécéztek a főváros hajléktalanközpontjának – a nemrégiben megválasztott Pikó András a “hajléktalanság-párti” visszarendeződés részeként, például visszavonta a társasházak jogát saját belső tereik – pincék, padlások, kapualjak – megvédésére, ennek köszönhetően a kerületben mindenki úgy és ott lakik, ahol csak akar. Karácsony Gergely pedig tovább egyengeti az utat Józsefváros hajléktalanközponttá tételéhez azzal, hogy a Kőbányai út 22. szám alatti lakóépület 71 fővárosi tulajdonú lakásába költözteti a Gyáli úti ellátó hajléktalanjait.   

Szívtelenség oda költöztetni a hajléktalanokat

Az oldalnak nyilatkozott a ház egy nemrégiben kiköltöző korábbi lakója, aki 1989 óta élt a házban, ahol kezdetben jó volt a lakóközösség. „A helyzet azonban fokozatosan romlott a közös helyiségekben kialakuló egyre lehetetlenebb állapotok miatt. A lakóközösség kicserélődött, megjelentek a poloskák és a fertőzésveszély. A volt lakó szerint problémát jelentett, hogy a közös fürdőhelyiségeket egyes lakók rokonai is látogatták, azaz ingyenesen használták. Ráadásul a szomszédos hajléktalanszállóból is rendszeresen átjártak a hajléktalanok. A házban idővel megjelentek a droghasználók, valamint a prostitúció is. A rendőrségnek még szurkálás miatt is ki kellett szállnia” – mondta. Szerinte szívtelenség lenne azokba a lakásokba beköltöztetni a hajléktalanokat.

A döntés növeli a fertőzésveszélyt

A Pesti Srácok megkereste Ferencz Orsolya Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselőt is, aki arról beszélt, hogy a fertőzésveszély miatt az épület több lakásából elköltöztették a lakókat, hogy a fővárossal közös együttműködésben megkezdődhessen a felújítás, amiről ma már szó sincs. A döntésről úgy vélte, a mostani koronavírus járvány idején nem csökkenti, hanem növeli a hajléktalanok és a lakók megfertőződésének esélyét. Ráadásul a döntés bejelentése előtt még csak meg sem kérdezték az ottlakókat.

A politikai szövetségesek kifizetése helyett a felújításokra kellene koncentrálni

Ferencz Orsolya szerint a Pikó András által felállított új önkormányzati testületben számtalan értelmezhetetlen pozíció született, úgy, mint az ismert balliberális aktivista, Udvarhelyi Tessza által betöltött részvételi referensi pozíció. A több tízmillió forint éves önkormányzati forrást felemésztő látszattevékenység valójában agitprop célokat szolgál. A képviselő kitért arra is: Pikó András a kormányra fogja, hogy miért nem tudja megvalósítani a kampányában meghirdetett lakhatási programját. Ám a járványkezelés miatt elvont összeg a kerület költségvetésének mindössze 0,7 százaléka, azaz a fennmaradó összegből meg lehetne oldani az önkormányzati lakások felújítását, de bőséges forrást lehetne azzal is biztosítani, ha a teljesen felesleges és drága tanácsadói szerződéseket, amelyekkel politikai szövetségeseit fizeti ki Pikó, felmondanák és átcsoportosítanák például lakások felújítására. Ferencz Orsolya szerint mára nemcsak az lett nyilvánvaló, hogy a polgármester által a kampányában emlegetett ezres nagyságrendű üresen álló önkormányzati lakás nem létezik, de azt a pár százat sem akarja valójában felújítani, e helyett az ingatlanok értékesítésébe fogott.

A témáról korábban írt cikkünk itt olvasható.