Siralmas állapotok a Pikó vezette önkormányzat bérházaiban

Mocsok, feltört lakások, hajléktalanok, áramlopás, rettegő lakók jellemzik a Pikó-vezette Józsefváros önkormányzati bérlakásainak állapotát – állítja az a csalódott aktivista, aki annyira bízott Pikóban, hogy a kampányát is tevékenyen segítette. A katasztrofális helyzetet azzal hárítja az önkormányzat, hogy most rendkívüli vészhelyzet van, nem tudnak vele foglalkozni. A gond ezzel csak az, hogy a járvány előtt sem foglalkoztak vele.

bar_1610.jpg

Egyre több baloldali józsefvárosi csalódik a Pikó-féle városvezetésében. Még azok is elégedetlenek, akik aktivistaként segítették polgármester kampányát. A kerületi bérházak lakóinak érdekeit képviselő Budaházy Gusztáv – aki állítása szerint Pikó kampányában részt is vállalt – közösségi oldalán fakadt ki. Mint írta: az önkormányzati házakban a rend legelemibb részeinek a betartatása sem történik meg. (Emlékezzünk rá, hogy Pikóék a legfontosabb feladatuk – a saját és haveri körük zsebének kitömése – után a közösségi együttélés szabályait lazítva kezdték el felszámolni a rendet – a szerk.)

„A lakhatási dzsungel egy időzített bomba”

A bérházakat kezelő önkormányzati cég a vírus felbukkanása előtt és azóta sem vesz tudomást az áldatlan állapotokról. Az önkormányzati házak rendezetlen, lakhatási dzsungele – Budaházy szerint – nem más, mint egy időzített vírusbomba, ami egyik napról a másikra fog robbanni. A maga is bérházban élő férfi egy lakótársa kétségbeesett hangú levelét is idézi: „Végtelen mocsok, feltört lakások, hajléktalan a lépcsőházban, mindenhol áramlopás ügyei”.

A sort Budaházy azzal toldotta meg, hogy – a kijárási korlátozás idején – a folyosókon ki tudja honnan összetorlódó emberek lógnak, háziállataik szabadon kószálnak. Az pedig, hogy az önkormányzat nem ér rá ezzel foglalkozni álságos és felelőtlen vezetői magatartás. Az aktivista azzal folytatja, hogy a bérházakban katasztrófahelyzet van.

Pikóék megoldás helyett csak rontottak a lakók helyzetén

A férfi szerint Pikó a programjában megoldásokat ígért, nem azt, hogy a helyzet sokkal rosszabb lesz, mint korábban volt. Szerinte: most olyan, kiszolgáltatott s reménytelen helyzetbe kerültek a bérházak lakói, amilyenbe még a fidesz alatt se voltak. Budaházy szerint az önkormányzati házak lettek a rendbontás, sőt, a bűnözés legbiztosabb vadászterületei, ahol senki se zavarja meg az oda betolakodó, „sötét egzisztenciákat” elvetemült céljaik megvalósításában. A teljes bejegyzés itt olvasható.

Hasonló állásponton vannak más Pikó-aktivisták is. Egyikük szerint a bérházakban is kéne ellenőrizni, nem csak a köztereken. Egy másik azt veti fel, hogy a rendszeres önkormányzati videós önfényezés helyett egy közérthető információs anyagot kellene készíteni, amely a békés együttélést segítené elő. Egy DK-szimpatizáns azt veti fel – ami egybecseng az előző, rendpárti városvezetés álláspontjával – a problémás lakókat szankcionálni kell. 

Nem ezt ígérték a balliberálisok

Emlékeztetőül közöljük, Pikó programjában fűt-fát megígért: a bérlakások felújítását, komfortosítását, a vizesedés megszüntetését, az önkormányzati épületekben az életkörülmények javítását, a bérlői képviselet rendszerének kidolgozását, és gyakorlatilag mindent (IS), csak hogy rá és csapatára szavazzanak. Mint láthatjuk, azonban az ilyen irányú lépések megvalósításának a szándéka sem fedezhető fel a balliberális városvezetésben.