Az ellenzék nemet mondott koronavírus-törvényre

11 nappal ezelőtt a kormány veszélyhelyzetet hirdetett ki a koronavírus elleni védekezés hatékonyságának növelése érdekében. A már meghozott döntések fenntartásához és új intézkedések meghozatalához az országgyűlés 4/5 jóváhagyását kérték a kormánypártok. Az összefogás helyett azonban az ellenzék nem szavazta meg a koronavírus-törvény tárgyalását.

parlament_res.jpg

Napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor párthovatartozástól függetlenül összefogásra szólította fel képviselőtársait. A miniszterelnök kiemelte: „az előttünk álló időszak nehéz lesz”, mindenkitől erőfeszítéseket követel, de azért érdemes vállalni ezeket, mert így „emberéleteket menthetünk meg. És minél többen működünk együtt, annál több életet tudunk megmenteni” – hangoztatta.

Az ellenzék megkezdte aggódását

A törvény vitájában Gyurcsány Ferenc az ország demokratikus, szabad jogállamiságáért aggódott, szerinte az értékeket nem lehet éppen ezeket elvenni, bármilyen más harc ürügyén. Az MSZP-s Tóth Bertalan a kormány eddigi intézkedéseit kevesellte, valamint azt kérte a rendeletek hatályát maximalizálják 90 napban. Szabó Tímea (Párbeszéd) úgy vélte: a javaslat diktatúrához vezet, mert arra is felhatalmazást ad a kormánynak, hogy felszámolja „a szabad sajtó maradékát is”, és akár orvosokat, sajtómunkásokat és ellenzéki képviselőket is börtönbe zárjon, ha a kormánynak nem tetsző dolgokat mondanak. A Jobbikos Jakab Péter azt mondta, hogy a legfontosabb az együttműködés képességének megőrzése lenne, de a „felhatalmazási törvény” alapján úgy tűnik, hogy a kormány a jövőben csak saját magával akár együttműködni. Az LMP-s Keresztes László Lóránt szerint garanciák meg időkorlát kell és ezt a gesztust a kormányoldalnak kell megtennie.

A konstruktívnak mutatkozó ellenzék hétfőre befeszült

A szavazást megelőzően Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kifejtette: az elmúlt időszakban több hétpárti egyeztetést is tartottak, amelyek jó hangulatúak és konstruktívak voltak, abba az irányba mutattak, hogy együtt fel tudnak lépni a koronavírus ügyében. Az első és az utolsó találkozó között azonban történt valami, mert a szövegszerű javaslatot egy hete még más kritikával illette az ellenzék, mint most.

Emberéletek függenek a kormány cselekvőképességétől

Kocsis Máté cáfolta, hogy a felhatalmazási törvényjavaslat korlátlan hatalmat adna a kormánynak. Nem mond igazat az ellenzék, ne csapják be az embereket – közölte. Mint mondta, az sem igaz, hogy a kormánypártok és a kormány ne tett volna engedményeket. Az az érzése, hogy felállították a kormány túlhatalmára vonatkozó vádat, és ezt akarják legyőzni.

„A vírust kell legyőzni, és ehhez a kormány folyamatos cselekvőképességét biztosítani, mert ettől emberéletek függenek”

– jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője.

Nem jött össze a szükséges négyötöd

A vitát követően – a házszabálytól eltérő – koronavírus-törvény tárgyalást 137 igen, 52 nem szavazattal utasította el a parlament. Igennel szavaztak a Fidesz és a KDNP képviselői, a nemzetiségi képviselő, illetve négy, a Mi Hazánk színeiben politizáló független képviselő, elutasították a házszabálytól eltérést a Jobbik-, az MSZP-, a DK-, az LMP-, a Párbeszéd-frakció jelenlévő képviselői, valamint hat független képviselő.

A nemmel szavazók névsora 

Gyurcsány Ferenc DK, Jakab Péter Jobbik, Tordai Bence Párbeszéd, Kunhalmi Ágnes MSZP, Vadai Ágnes DK, Szabó Timea Párbeszéd, Hadházy Ákos független, Ander Balázs Jobbik, Brenner Koloman Jobbik, Csányi Tamás Jobbik, Dudás Róbert Jobbik, Gyüre Csaba Jobbik, Kálló Gergely Jobbik, Lukács László György Jobbik, Magyar Zoltán Jobbik, Nunkovics Tibor Jobbik, Potocskáné Kőrösi Anita Jobbik, Rig Lajos Jobbik, Steinmetz Ádám Jobbik, Stummer János Jobbik, Varga-Damm Andrea Jobbik, Bangóné Borbély Ildikó MSZP, Harangozó Tamás MSZP, Hiller István MSZP, Hiszékeny Dezső MSZP, Korózs Lajos MSZP, Mesterházy Attila MSZP, Molnár Gyula MSZP, Molnár Zsolt MSZP, Szakács László MSZP, Tóth Bertalan MSZP, Tóth Csaba MSZP, Varga László MSZP, Arató Gergely DK, Bősz Anett DK, Hajdu László DK, Oláh Lajos DK, Sebián-Petrovszki László DK, Varga Zoltán DK, Varju László DK, Csárdi Antal LMP, Hohn Krisztina LMP, Keresztes László Lóránt LMP, Ungár Péter LMP, Burány Sándor Párbeszéd, Kocsis-Cake Olivio Párbeszéd, Mellár Tamás Párbeszéd, Bana Tibor független, Bencsik János független, Szabó Szabolcs független, Székely Sándor független, Szél Bernadett független.

Forrás és fotó: MTI