Pikóék elveszik a bérlőktől a lakásvásárlás lehetőségét

Egyetlen tollvonással elveszik a vásárlás lehetőségét Pikóék azoktól a bérlakásban élő józsefvárosiaktól, akik közszolgálati lakásban élnek vagy pályázat útján jutottak bérlakáshoz. Ráadásul mindezt visszamenőleges hatállyal teszik, így azokat is érinti a döntés, akik évtizedek óta bérlakásban élnek. A lépést azzal magyarázzák, hogy a programjukban azt ígérték: megtartják és bővítik a bérlakásállományt a rászorulók érdekében. A probléma ezzel csak az, hogy ettől nem lesz több üres, kiadható bérlakás... 

bar_8547.jpg

A téma vitájában Pikóék ragaszkodtak a saját mantrájukhoz, miszerint ők akkor járnak el jól, ha nem engedélyezik a bérlakások megvételét a benne élő józsefvárosi lakosoknak. Mint kiderült: a balliberális oldal – mint már oly sokszor – ezúttal sem kérdezte meg az érintetteket, pedig a kampányban folyamatosan azt hangoztatták, hogy mindenben kikérik a lakosok véleményét: „Semmit róluk nélkülük” – ez volt az egyik szlogenjük.

A józsefvárosi Fidesz-KDNP szerint ez az eljárás nem méltányos azokkal szemben, akik rengeteg pénzt beleöltek a bérleménybe abban a hitben, hogy egyszer – ha lesz rá lehetőségük – megvehetik a lakást.

Bővítenék a lakásállományt, de közben lakásokat adnak el…

Pikóék szerint nem kell eladni a bérlakásokat, mert a nyugat-európai trendek is azt mutatják, hogy bővíteni kell a lakásállományt, és ők egyébként is ezt ígérték a választóiknak, hogy nem adnak el lakást. Ennek némiképp ellentmond, hogy ebben az évben mintegy 60 üres lakástól válnak meg.

Juharos Róbert (Fidesz) elmagyarázta, hogy attól még nem lesz kiadható lakásállománya az önkormányzatnak, ha nem engedi meg a bérlőinek, hogy megvegyék azt, amiben laknak. Ezeket a lakásokat nem adhatják oda másnak, mert az a benne élők számára vagyoni értékű jogot képez.

A közszolgálati lakásokat és a pályázat útján kapott lakásokat tehát nem lehet megvenni. A többi bérlakásnál pedig jelentősen megemelték a kivásárlási árat. A korábbi 25-30 százalék helyett az önkormányzat mohóságának köszönhetően mostantól már 85 százalék a kivásárlási érték.