Költségvetés: Pikó előre magyarázza a pocsék bizonyítványát

Kampányában Pikó fűt-fát megígért a lakosoknak arra az esetre, ha őt választják meg polgármesterré. Sajnos sokan bedőltek ennek az ősi balliberális trükknek, aminek eredményeként most azzal szembesülünk, hogy a kerület fejlődése jelentősen megtorpant. Nem is csoda, hiszen a szivárványkoalíciót irányító új polgármester a fejlesztési forrásokért való lobbizás helyett – beleragadva a korábbi politikai újságírói szerepébe –, a tavalyi év végét politikai ellenfelei besározására használta. Közösségi oldalán és a propagandalapjának hasábjain már előre szabadkozik, hogy miért szűkösek a költségvetési keretek, és miért forráshiányos az önkormányzat.

ktgvetes_foto.jpg

Az önkormányzatok általánosan kevesebb forrással gazdálkodnak, mint ami az ellátásukhoz szükséges, ezért forráshiányosak, a kormány miatt egyre nehezebb a helyzet – magyarázza Pikó a február 17-én közzétett videójában. Ennek kezelésére két módot lát: az önkormányzat nem látja el a közfeladatait, vagy ingatlanértékesítéssel megteremti a szükséges forrásokat. Pikó szerint „oda a családi ezüst” mert az önkormányzat az elmúlt években folyamatosan eladta az ingatlanjait, és mára már elfogyott a jó áron, könnyen értékesíthető vagyon. Mondja mindezt rezzenéstelen arccal, miközben ő maga is tudja, hogy a kerület bérlakásállománya színe-javának értékesítésében – a jobboldali városvezetést megelőző ciklusokban – Molnár György, a személyes tanácsadója is tevékenyen részt vett. A

A propagandalap is előre „érzékenyít”

Ezzel összhangban a Pikó propagandalapjában azt írják, hogy többletforrást eredményezne a vagyonfelélés, amit a jelenlegi városvezetés kizár. Majd érthetetlen módon hozzáteszik: így marad az átcsoportosítás, vagy az ingatlanvagyon egy részének értékesítése. Itt ellentmondásba keveredtek, mert a vagyonfelélés kizárása az ingatlanvagyon értékesítésével ellentétes fogalom.

Videójában Pikó azért is kiakad, mert szerinte nem igaz, hogy 13 milliárd azonnal felhasználható többlettel vették volna át a kerületet. Ezt viszont senki nem állította, a korábbi városvezetés minden forrást fejlesztésekhez rendelt, ám Pikóék azt hitték majd azt ők jól elkölthetik amire szeretnék. 

A költségvetés „a meglévő intézményhálózat fenntartását és működtetését célozta meg, hogy ne legyenek minőségi romlások és ellátásbeli problémák, és tartalmazza azokat a fejlesztéseket is, amelyeket még az előző ciklusban kezdtek el” – áll a Józsefváros újságban.

ujsag.jpg

Tehát saját bevallásuk szerint is a cél az, hogy fenn tudják tartani az eddigi minőséget, és be tudják fejezni a megkezdett fejlesztéseket. Mint írják a gazdálkodás egyik fontos mutatója az elmúlt években csak szűk 1 milliárd forint többletet mutatott, ami csak a működés fenntartásra elegendő. (Mégis az elmúlt években jutott forrás a közterek felújítására, a szakrendelő modernizálására, városrehabilitációs programok indítására, társasházak felújítására és még hosszan sorolhatnánk.

A társasházak járnak a legrosszabbul

Pikó videójában büszkén állítja, hogy a takarékos üzemmód mellett 800 milliót tudnak régi és új feladatokra költeni. A lakhatásra ebből 550 millió jut, ebből 300 millió társasházi pályázatokra. Csak hogy érzékeltessük a különbséget, az előző évben több mint 2 milliárdot fordítottak erre a területre. A fennmaradó összeget megoszlik többek között köztisztasági és közbiztonsági célokra. Utóbbira mintegy 100 millió. Összehasonlításként az elmúlt években az előző városvezetés több mint 5 milliárdot fordított a közbiztonság javítására.   

Az újság színes-szagos grafikonban tálalja, hogy azért van amire több jut: például a tisztségviselők, bizottságok személyi juttatásaira. Nem is rejtik véka alá, hogy a kettő helyett létrehozott hat bizottság milliókba kerül a józsefvárosiaknak.

Fotó: Pikó András Fb; jozsefvaros.hu