A kerületi családoknak kevesebb jut Ferencváros idei költségvetéséből

Ferencváros költségvetését a múlt héten fogadta el a képviselő-testület, de az idáig vezető út elég göröngyös volt. A Baranyi Krisztinát polgármesteri székbe röpítő pártok (Momentum-DK-MSZP-PM-LMP-JOBBIK) feltehetően mind-mind kértek valamit azért, hogy végül megszavazták azt. Még Árva Péter (Párbeszéd), az Új Pólus frakcióvezetője is azt mondta: még aznap délben ők maguk sem tudták, hogy lesz e estére költségvetése Ferencvárosnak... Gyurákovics Andrea, a Fidesz-KDNP helyi frakcióvezetője szerint – mivel módosító indítványukat nem fogadták be – 2020-ban jelentősen csökken a családok – az iskolakezdés, az idősek, internet, sportolási lehetőségek, stb… – támogatása, de a társasházak, bérlakások felújításának, komfortosításának támogatása is Ferencvárosban. 

bar_7961.jpg

A számokból, a keretösszegekből, a prioritásokból látszik, hogy a Momentum-DK-MSZP-PM-LMP-Jobbik támogatásával a polgármesteri székbe került Baranyi Krisztina 2010 előtti, Gegesy Ferenc-féle vonalat viszi tovább. Korábban is ő állította össze a költségvetést, és úgy véljük, most is az ő keze munkáját láthatjuk” – vélekedett Gyurákovics Andrea. Ez a feltételezés nem is olyan légből kapott, hiszen köztudott, hogy Baranyi Krisztina mögött ott feszít a volt SZDSZ-es polgármester. Gegesynek megbízási szerződése van a Ferencvárosi Önkormányzattal, tanácsokat ad havi 897.500 forintért közpénzből, plusz jár neki adminisztratív munkaerő, irodahelyiség és alkalmi hivatali gépjármű-használati lehetőség is. Érdekesség, hogy a költségvetés többórás vitája során Baranyi Krisztina többször szó nélkül eltűnt, egyesek szerint ilyenkor a költségvetést online követő Gegesy Ferenchez szaladt ki, hogy a volt SZDSZ-es polgármester súgjon neki…

20200213_150355160_ios.jpg

Háttéralkukkal fogadták el a költségvetést

A költségvetés összeállítása és annak elfogadása előtti napokban, sőt, órákban valóban nagy feszültség lehetett a Momentum-DK-MSZP-PM-LMP-Jobbik tagjai között, még Árva Péter frakcióvezető is azt mondta: aznap délig ők maguk sem tudták, hogy mi lesz a sorsa a költségvetésnek. Mint Gyurákovics Andrea elmondta: hat bizottság tárgyalta a testületi ülés előtt a költségvetést, s egyik sem fogadta el korábban azt. „A kerületet vezető pártok képviselői és Baranyi Krisztina között nem volt egyetértés.

20200213_151009110_ios.jpg

Ez a feszültség látszott csütörtökön a költségvetés vitája során, de valamilyen háttéralku köttethetett, hiszen végül a pártok megszavazták a költségvetést” – véli a Fidesz-KDNP helyi frakciójának vezetője.  A polgári frakció egyébként több javaslattal is készült, amelyekről végül külön-külön szavazott a szivárvány-koalíciós többségű testület, de persze egyiket sem fogadták el.

Csökken a családok, az idősek és a sport támogatása

Így jelentősen csökkent az iskolakezdésre, a 65 év felettieknek, az internet támogatására, a sportpályázatokra, a játszóterek, műfüves és sportpályák, fitneszeszközök, zöldfelületek felújítására szánt keretösszeg, ahogyan a társasházi, önkormányzati felújításokra szánt keret is. S ami valószínűleg egy ferencvárosinak is igen meglepő: 2020-ban a Ferencvárosi Torna Club 0 forintot kap az önkormányzattól tömegsportra, utánpótlás-nevelésre.

20200213_152045638_ios_3.jpg

„Egyszerűen érthetetlen, hogy egy ferencvárosi képviselő, polgármester a helyi sportegyesületet – és nem a focit –, hanem a tömegsportot, nem akarja támogatni. Más városok nem 50 millióval, hanem 100 milliókkal támogatják a helyi egyesületeiket…” – mondta Gyurákovics Andrea.

Köztéri interaktív szobrokra azonban jut pénz

Külön érdekesség, hogy míg a családok, a sport támogatására kevesebb jut, ugyanakkor milliókat szavaztak meg a kétfarkú Döme Zsuzsa (Suzy) alpolgármester módosító indítványára a helyi szivárvány-koalíció tagjai: public art pályázat keretében köztéri interaktív szobrokra 18 millió forint juthat, óriásplakátok kreatív hasznosítására 2 millió mehet, alkotói közösségi tér létrehozására pedig 10 millió forintot költhet Suzy alpolgármester asszony.