Részvételi költségvetés: de kinek a részvételével?

A részvételi költségvetésről tartottak fórumot február 14-én Józsefvárosban, a Kesztyűgyár Közösségi Házban. A közismerten baloldali szervezetek által szervezett gittegyleten leginkább balliberális képviselők és „civilnek hazudott” politikai aktivisták vettek részt. Pikóék nagyon erőltetik a dolgot, miközben a hagyományos költségvetés is komoly kihívást jelent számukra. Ezt támasztja alá az is, hogy míg korábban előző évben elfogadták a költségvetést, addig most még mindig gyúrják azt. De mi is az a részvételi költségvetés, és miért olyan fontos a baloldalnak? Elmondjuk.

20200214_175028630_ios.jpg

A fórumon elhangzottak alapján akár egy pozitív dolog is lehetne a részvételi költségvetés, amelynek lényege, hogy a lakosokat is bevonják abba, hogy mire költse az önkormányzat a bevételeit. Ezt tette a korábbi jobboldali városvezetés is: több alkalommal konzultációkon kérte ki a lakosok véleményét és a válaszok alapján hozta meg döntéseit. A képviselők pedig a lakosok véleményét figyelembe véve határoztak a közbiztonság megerősítéséről, a köztisztaságot javító intézkedésekről (gépek beszerzése), a társasházi pályázatok folyamatos bővítéséről, stb….

Igen ám, de ez egy vérbeli baloldalinak nem elegendő, hiszen – mint a fórumon megtudhattuk – a részvételi költségvetés nem egyszerű konzultáció, továbbá nem egy-egy egyéni ötlet megvalósítása. Ez egy hosszadalmas, hónapokon vagy akár egy egész éven keresztül zajló folyamat. Számos alkalommal összeülnek a résztvevők és több körön keresztül addig gyúrják az ötleteket, amíg az a többségnek megfelel, és azokra lehet majd szavazni.

20200214_171150120_ios.jpg

És éppen ez a dolog rákfenéje is. Mert az átlagember a szabadidejét leginkább a családjával szereti tölteni, nem pedig egy csapat idegennel, akik adott esetben nem is feltétlenül szavazzák meg az ő javaslatait. Induljunk ki abból, hogy a környezetünket befolyásoló bizottsági ülések is nyilvánosak, és számos szabályzat kialakítását lakossági fórumok előznek meg, ám ezekre – egypár lézengőtől eltekintve – a kutya sem kíváncsi.

Azok a civilek pedig, akiket valamilyen okból mégis érdekel a dolog, azok már mind bent ülnek az önkormányzatban, hiszen Pikó az őt támogató C8 egyesület számos tagjának talált már pozíciót a hivatalban. Ugyanis e a szempont is közrejátszott abban, hogy a korábbi kettő helyett hat bizottság van már a kerületben, ami 180 millióval többe kerül Józsefvárosnak.

20200214_175258400_ios.jpg

És hogy miért erőltetik mégis a részvételi költségvetést? Véleményem szerint ennek egyetlen célja a saját propagandájuk terjesztése. Ezért is bízta meg Pikó a projekt koordinálásával egykori kampányfőnökét Udvarhelyi Tessza részvételi referenst.

A fórumot olyan ismert baloldali szervezetek szervezték, mint a K-monitor, a Friedrich-Elbert Stiftung Budapest és a Párbeszéd Magyarországért párt alapítványa, a Megújuló Magyarországért Alapítvány. A kerekasztal beszélgetésen részt vett Német Ders (Pikó aktivistája), Udvarhelyi Tessza, Le Marietta (az Átlátszó és a Járókelő szerkesztője, aki már a fővárosnál kapott pozíciót), Reszkető Petra (Budapest Intézet) és Varga Attila (a PM kispesti képviselője).