Sok kérdés, kevés konkrétum a lakossági fórumon

Civil szervezetek bemutatkozása, köztisztaság, kutyakaki, közterületi alkoholfogyasztás, bérlakás-problémák, egyéni kérések – akadtak bőven felvetések a szerdai, Kesztyűgyári közösségi fogadóórán, de konkrét válaszok kevésbé. A Mátyás téren inkább csak ígéretek, bizonytalan válaszok érkeztek, amiben élen járt Pikó András polgármester úr is.

20200212_184906580_ios_res.jpg

Kábítószer, közterületi alkoholfogyasztás

Pikó András polgármester elmondta, rendszeresen egyeztet a kerületi rendőrkapitánnyal, az adatok szerint a droggal kapcsolatos bűncselekmények visszaszorulóban vannak, a polgármester véleménye szerint mindez átalakulóban (…ezt utóbbit nem igazán értettük…évek óta átalakulóban…). Ehhez kapcsolódik, – ahogyan Szili-Darók Ildikó alpolgármester később kiemelte – hogy átalakítják MAJD az eddig működő Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető fórumot, amelybe bevonnak több civil szervezetet, további részletekkel azonban nem szolgált. Minek.

Az alkoholfogyasztás kapcsán Pikó elmondta: most télen szerinte kevesebben isznak az utcán, de a tavasztól nagyon „fél”, és ugyan büntetnek a közteresek, de lehet, hogy kevesen vannak (…hát akkor intézkedjen, hogy legyenek többen…).

20200212_183521250_ios.jpg

Tisztaság, kutyakaki

Mint megtudtuk: idén 4 közvécét nyitnak MAJD a kerületben, ingyenesek lesznek, sőt, egyeztetnek MAJD a kerületi vendéglátósokkal, hogy – mint Pikó András mondta – némi ellentételezés mellett bárki bemehessen hozzájuk elvégezni a dolgát (…erről a tervről ők vajon tudnak? Nagy lesz az öröm…).

Camara-Bereczki Ferenc Miklós elmondta: idén sokkal többek költenek MAJD köztisztaságra, de konkrét összeg nem hangzott el. Társadalmi vitát indítanának MAJD kutya-ügyben, így ez pár évig még kérdés marad… de több zacsit már kitettek és MAJD sokkal több és jobb kutyafuttató is lesz.

Bérlakások felmérése, üres üzletek

Sok bérlakás dohos, ázik – egy lakó azt kérdezte, mikor mérik fel azok állapotát. A válasz szerint a bérlakások műszaki, jogi helyzetét felmérik, ez a költségvetés február végi elfogadása után gyorsulhat fel (…ideje lenne elfogadni már a költségvetést így február közepe felé, eddig ez rendre megtörtént decemberben…).

Hogy mi lesz a sorsa az egykori kínai piac területének, a Sorsok Házának, a tervezett strandfürdőnek, arról szintén nem tudhattunk meg semmi konkrétumot a Józsefvárost vezető Pikó Andrástól. Egy helyi lakos is arra panaszkodott, hogy ő hiába fordul írásbeli kérdéseivel az önkormányzathoz, azokra nem kap választ….