Belső ellentétek feszítik a józsefvárosi balliberális szivárványkoalíciót

A választás pillanatáig a jobboldal elleni küzdelem látszólagos egységbe tömörítette a balliberális erőket Józsefvárosban éppúgy, mint más városokban. A győzelmi mámor lecsengését követően azonban mindenki – pártok és civil szervezetek – egyaránt benyújtotta a számlát. Pikó Andrásnak pedig „fizetnie” kellett, ezért is lett kettő helyett hat állandó bizottság, valamint két tanácsnok. Ez a rendszer végeredményben 150 millió forinttal többe kerül a korábbi gyakorlatnál. Mivel bizonyos pozíciókra – például az alpolgármesteri székekre – több aspiráns is volt, mint ahány hely, így egyesekben a mai napig maradtak tüskék.

bar_6038.jpg

Egy bizottsági ülés szünetében mi magunk is hallottuk, ahogyan MSZP-s és momentumos képviselők együtt ekézték a párbeszédes Erőss Gábort. Ez őszintén szólva nem is olyan meglepő, hiszen abban mindenki egyetért, hogy a tudálékos alpolgármester köztudottan egy összeférhetetlen egyéniség. Hasonló karakterű személy maga Pikó András is, akinek nem könnyíti meg a helyzetét az sem, hogy az őt indító C8-as civilek mellett további öt párt (MSZP, Momentum, DK, LMP, Párbeszéd) igényeinek megfelelő döntéseket kell hoznia.

bar_8563.jpg

Camara-Berecki lecsúszott az alpolgármesteri címről

Egy, az önkormányzat mindennapjait jól ismerő forrásunk szerint több ellentét is keresztezi egymást a szivárványkoalícióban. Camara-Berecki Ferenc Miklós (MSZP) – aki hosszú évek óta aktívan részt vesz pártja helyi munkájában – alpolgármesteri ambíciókat dédelgetett, de mindenki emlékezett még arra, hogy 2017-ben egy időközi választást követően a köztiszteletben álló, akkori fideszes alpolgármesternőnek ordenáré üzenetet küldött, így helyette Szili-Darók Ildikó lett a polgármester egyik helyettese.

paci.jpg

„Paci” hátbaszúrta a civileket

A Pikó körül legnagyobb számban jelen lévő C8 aktivisták emellett sérelmezik azt is, hogy Balogh „Paci” Lajos civilként indult, ám időközben belépett a DK-ba, így a civilektől úgymond elvitt egy kvótát. Ezzel úgy érzik, hogy a politikus hátbaszúrta a civileket.

koppany.jpg

Szarvas Koppány lejáratta az MSZP-t

A belső ellentétek éleződését jól mutatja az is, hogy a magát a politikai paletta feddhetetlen lovagjaként feltüntetni kívánó Momentum egyik tagja, a DK-ból kiábrándult Szavas Koppány Bendegúz – aki ellen jelenleg is rendőrségi eljárás zajlik – a kispesti MSZP-t besározó bejegyzést tett közzé a közösségi oldalán. Ez feltehetően nem volt a szocialisták ínyére, főleg annak tudatában, hogy Camara-Berecki az ominózus ordenáré üzenetét követően a Kispesti Önkormányzatnál húzta meg magát és személyes ismerőse a korrupciós botrányba keveredett Kránitz Krisztián és Lackner Csaba is.

camara.jpg

Összegezve elmondható, hogy minden párt és még a civilek is, a saját érdekük érvényesítését a közösség érdek elé helyezik, aminek a levét sajnos a józsefvárosiak fogják meginni, és nemcsak a polgári oldal, hanem azok is, akik a változásra tették le a voksukat.