Hamarosan szabadulhat a skálás gyilkos, aki Józsefvárosban is rabolt

Négy embert gyilkolt meg a kilencvenes évek hírhedt gengszterpárosa, Donászi Aladár és Bene László, akik a Vajda Péter utcában és a Kisfaludy utcában is raboltak. Előbbi a zárkájában lett öngyilkos, utóbbi huszonhat év után – a liberális jogvédőknek és ügyvédeknek köszönhetően – milliókkal a zsebében szabadulhat. Ezt a rendszert szeretné a kormány megreformálni oly módon, hogy véget vet a körülmények miatti perek kifizetésének, valamint szigorítanák a szabadlábra helyezés feltételrendszerét. A balliberális oldal sivalkodik.

donaszi-aladar-csd-5-1280x852.jpg

Egy pénzkísérő munkás, egy egyetemista és két vadász – ők voltak a Donászi Aladár-Bene László rablógyilkos páros áldozatai. A két férfi dohánylerakók és trafikok, közértek rablásával alapozta meg bűnözői karrierjét. Többek között 1989 decemberében kirámoltak egy Vajda Péter utcai trafikot és egy Kisfaludy utcai közértet is, mielőtt rablógyilkosságra vetemedtek volna.

20180509skalas-gyilkossag-bene-laszlo-donaszi_1.jpg

Rendőrségi helyszínelés a Vajda Péter utcában (fotó: Urbán Tamás)

Az első alkalommal Donászi Aladár gyilkolt 1991-ben. A Győr és Környéke Vízmű és Fürdő Vállalat pénzkísérőire lőtt rá, egyikük bele is halt a sérüléseibe. A férfi egy évvel később a budai Skála bevételét szállító taxit támadta meg társával, Bene Lászlóval. Az autóban ülő egyetemistát szó nélkül fejbe lőtték, de rálőttek a sofőrre és a másik utasra is. Ekkor ragadt rájuk a „skálás gyilkosok” elnevezés. Később, egy Sárszentmihályi erdőben gyakorolták a lövészetet, amit vadászok is meghallottak. Tűzpárbaj alakult ki közöttük és lelőtték a vadászokat. A páros végül 1994-ben került rendőrkézre. A bűnözőkről Gengszterfilm címmel Szomjas György – Mucsi Zoltán és Scherer Péter főszereplésével – akciófilmet is forgatott.

Bene milliókkal a zsebében léphet szabadlábra

A két férfi életfogytiglani bírósági ítélete 1995-ben született meg, ami akkor 20 évet jelentett. Donászi azonban 7 évig bírta a magánzárkát, egy borotvapengével véget vetett az életének. Bene büntetése 2014-ben járt volna le, de mivel nem tanúsított megbánást, eddig nem engedték ki. Idén januárban pedig a bíróság elsőfokon ismét Bene szabadon bocsátása mellett döntött. Úgy indokolták: a férfi kifejezte megbánását, a részére alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt korábban jogerősen megítélt kártalanítás összege fedezi szabadulása utáni lakhatását. Médiainformációk szerint Bene több millió forint kártérítést kap a rossz fogvatartási körülmények miatt.

donaszi-aladar-csd-10-1280x852.jpg

A kormány nemet mond „börtönbizniszre”

Orbán Viktor miniszterelnök év eleji sajtótájékoztatóján többek között arról is beszélt, hogy függesztik a büntetés-végrehajtásban résztvevő raboknak a fogva tartási körülmények miatti megítélt állami kártérítések kifizetését. Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára január 14-én azt mondta: jelenleg 12 ezer eljárás van folyamatban és erre egy üzlet épült, amelynek a lényege, hogy amint belép valaki a börtönbe „rögtön feltűnik valamilyen civil szervezet, valamilyen ügyvéddel az oldalán, hogy ebből bizony üzletet lehet csinálni”.

Ne szabaduljanak idő előtt a gyilkosok

A kártérítések mellett a fogvatartási idő letelte előtt, kedvezménnyel szabadult rabok ügye is nagy felháborodást keltett a közelmúltban. Az alkalmazott rendszer működésképtelenségére az a győri férfi világított rá, aki feltételes szabadlábra helyezését követően kivégezte saját gyermekeit. Az esetről Orbán Viktor is megszólalt a januári kormányinfón: „Mondjuk ki nagyon világosan, hogy az nem lehetséges, hogy ha valaki a másik ember életére tört – nem a gondatlanságról beszélek, hanem szándékosan a másik életére tört –, azt nem lehet hamarabb kiengedni a börtönből, minthogy lejárt volna a büntetése. Az egy veszélyt jelent, ha hamarabb jön ki” – hangsúlyozta a kormányfő. Varga Judit igazságügyi miniszter a napokban arról beszélt: az Igazságügyi Minisztérium tavasszal a feltételes szabadságra bocsátás szigorítását célzó törvénymódosítást terjeszt az Országgyűlés elé.

A Pesti Srácok gyűjtése szerint négy év öt hónap után engedték ki Sztojka Ivánt, a Cozma-gyilkosság harmadrendű vádlottját, akit 13 évre ítéltek, illetve nem töltötte ki büntetését ifjabb Horváth Dezső és Sz. András sem, az olaszliszkai gyilkosság első és harmadrendű vádlottjai. Továbbá szintén idő előtt szabadult a Menyecske utcai késelő, aki ugyanazzal a módszerrel kísérelte megölni barátnőjét, mint tíz évvel korábban az akkori párját. 

Fotó:Lokál/Cser Dániel, archív: Urbán Tamás