Megjelent az új, „függetlenobjektív” Józsefváros újság: Pikó András polgármesterrel van tele

Mintegy 2 hónapos kimaradás után végre itt az első Józsefváros újság. Izgatottan vettük kézbe, hogy vajon olyan lesz-e, amilyet Pikó András ígért: objektív, nem az önkormányzatot egekbe emelő, politikailag kiegyensúlyozott, az ellenzéknek is helyet biztosító lap… Önök szerint? Van benne Pikó András, amint Karácsony Gergellyel bringát tol, van benne 3 oldalas interjú is a polgármesterrel…, és így tovább. A kiegyensúlyozottság jegyében az újságban a polgármester úr neve 19-szer szerepel, és 8 fotón pózol.

img_6129.jpg

A teljesen független – az, hiszen a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP támogatta és éveken át a Klubrádióban dolgozott – Pikó „Hírolvasó” András és csapata kampányában többek közt ígéretet tett arra is, hogy rendet tesz a helyi médiában: „valódi közszolgálati újsággá” alakítja a lapot, s abban „minden politikai erő súlyának megfelelően” kap teret. Azt is nyilatkozta Pikó András, hogy polgármesterként az lesz az egyik első dolga, hogy bemegy a szerkesztőségbe, és rendet tesz. Azaz a kerületi politika első embere b-e-m-e-gy a szerkesztőségbe, és m-e-g-m-o-n-d-j-a, hogyan kell lapot csinálni. Az objektív média nevében… Azaz a demokrácia, a népképviselet, a sajtó függetlensége mellett minden körülmények közt kiálló (igaz, csupán addig, amíg az ő érdekeit szolgálja), a teljesen független (höhö) Klubrádióból érkező hírolvasó, frissen megválasztott polgármester mondja meg, mit kell írni az újság lapjaira… Elég érdekes elképzelés.

Nos, hogy mennyire lett objektív, független, közszolgálati az „új” Józsefváros újság?

Annyira, hogy Pikó András neve a 20 oldalas újságban 19-szer – azaztizenckilencszer – szerepel. Fotón is bőven láthatjuk őt: összesen 8 fényképet vághat ki az újságból és ragaszthat otthona szobáinak falára a lelkes Pikó-rajongó. (Csacsifület nem ér odarajzolni…)

A lap első 7 oldala foglalkozik közélettel, ebből a 2-3. oldal az önkoris győzelemnek állít emléket (aki kivágná: itt van a Karigeris-Pikóbandis bringatolós közös fotó), van egy jó ki beszámoló ígéretekkel, illetve szinte 3 teljes oldalt vesz el a polgármester úrral készített interjú... 3 szép nagy fotóval.

piko_kulonszam.jpg

Jó hónapig néma csend…

Egy kérdés… Vajon az elmúlt 2 hónapban – jó az „átmenet”, átadás-átvétel lassúsága miatt legyen 1 hónap – miért nem jelent meg az újság? Hiszen van megbízott főszerkesztő (egyenesen a 168 óra éléről, az objektivitást pedig segíti Gyurcsány Ferenc volt sajtótitkára is) és van újságíró kolléga is. (Még akkor is, ha többen távoztak a szerkesztőségtől.) De vannak külsős szerzők is, ahogyan a most megjelent újságból látszik. Ott vannak a számítógépek, a tördelési lehetőség, a nyomda, a terjesztés… Minden adott…

Függetlenobjektivitás…

Szóval ez a függetlenobjektív újság nem igen jött most még össze. Jövő héten nem lesz újság, ne tessék várni… Ja, és valami miatt a címlapról az is lekerült, hogy hetente jelenik meg… Legközelebb majd december 18-án. Aztán megint nem. Nem baj.

Ezt az első számot úgyis eltesszük emlékbe, s ha hiányozna Pikó úr, belelapozunk. S nézegetjük a nevét 19-szer, a fotóit 8-szor. 

Hozzátennénk azt is, hogy a jozsefvaros.hu oldal sem igazán frissül, alig-alig… Az Instagram oldal meg sehogy sem. Tehát van sajtója az önkormányzatnak, hiába írogatja azt a Facebook oldalára a polgármester, hogy nincs. Nem panaszkodni kellene, csinálni. Nem ígérgetni végre, hanem melózni. Minden területen. Pont.