Majd ….! – Ez volt szinte mindenre Pikó András polgármester válasza a lakossági fórumon

A Népszínház és a Csarnok negyediek részére tartott lakossági fórumot kedden este a Kesztyűgyárban Erőss Gábor, Stettner István, Balogh „Paci” Lajos, Szarvas Koppány Bendegúz valamint Pikó András polgármester és Rádai „10 év után most költöztem haza” Dániel alpolgármester. A legszembetűnőbb az volt, hogy szinte mindenre az a válasz érkezett: „MAJD kidolgozunk rá egy programot”, „MAJD keresünk rá megoldást”, „MAJD egyeztetünk a lakossággal”. De könyörgöm: akkor amiket ígérgettek a kampány során, azok mind-mind kidolgozatlan, kiforratlan tervek voltak?

bar_5573.jpg

Kevesebb pénz a társasházi felújításokra

Az elmúlt években több mint 7 milliárd forintot fordított az önkormányzat társasházak felújítására, a Pikó András pedig hiába sulykolja azt, hogy ezek legnagyobb homlokzat-felújításokra ment, mert ez nem helytálló, a lakóközösségek arra kaptak támogatást, amire igényeltek. A polgármester a fórumon azt is elmondta: a társasházak felújítására kevesebb pénz jut majd, ez „el fog tolódni a bérlakások irányába”.

Lakhatási megoldások: MAJD fél év múlva

A kampány során Pikó András és csapata folyamatosan 1100 (olykor 1500!!!) üresen álló kerületi bérlakásról beszélt. Ennek kapcsán most annyit lehetett megtudni a polgármestertől: „az önkormányzati lakásügyek kapcsán van egy nagy lemaradás, a bizottság múlt héten kezdte csak el a munkát… A tervekről szólva kifejtette: „egy olyan lakáspályázati rendszert alakítunk MAJD ki, ami sokkal igazságosabb lesz, ebben segít Molnár György (aki 2010 előtt éppen a bérlakások eladásában segített az SZDSZ-es polgármesternek – a szerk.), de átalakítjuk a bérlakásokkal kapcsolatos hátralék-rendszerünket is.”

Közterületi beruházások: MAJD egyeztetnek

A Blaha Lujza tér és a Népszínház felújítása kapcsán annyi „konkrétum” hangzott el Rádai Dániel alpolgármestertől: most éppen a „tervek felülvizsgálata zajlik”, és szeretnének MAJD a lakossággal is beszélgetni erről. Rádai Dániel szerint a Déri Miksa utcával kapcsolatban az elképzeléseket is egyeztetik a lakosokkal záros határidőn belül. Tehát MAJD itt is lesz valami.

bar_5580.jpg

Köztisztaság: MAJD lesz rá program

Pikó András polgármester egy a köztisztaságot érintők kérdésre válaszolva kiemelte: „a köztisztaság helyzete nagyon rossz”. A társasházak pedig, ha nem tudják megoldani, hogy a hozzájuk tartozó járdaszakaszt tisztán tartsák, bízzanak meg ezzel egy céget… És egyébként a józsefvárosi polgároknak is tenni kell a tisztaságért (ahogyan a korábbi városvezetés is hangsúlyozta – a szerk.). De — mint megtudtuk a polgármestertől – erre is MAJD kidolgoznak egy programot.

Hajléktalanság: nehéz ügy

Mint a polgármester kifejtette: 9-11 hajléktalanellátó működik a kerületben, ez túlzott igénybevétele Józsefvárosnak, történelmileg így alakult. Egyeztetések indultak a fővárossal, a kerületekkel. Ezt Józsefváros önmagában nem tudja megoldani (Valahol hallottuk már ezt. Mintha a korábbi városvezetők is így látták volna – a szerk.), a fővárossal közösen kell MAJD rendezni. „Nehéz ügy…”.  

Roma program: még nincs, MAJD kidolgozzák

Balogh „Paci” Lajos képviselő kifejtette: MAJD lesz kerekasztal-beszélgetés, MAJD lesz egy tervezési szakasz, MAJD bevezetnek egy roma koncepciót, mert kell egy hely, ahol például a roma kisgyermekek játszhatnak: mindeközben a Kesztyűgyár földszintjén többek között roma gyerekek pingpongoztak és tartottak számukra is foglalkozásokat…

Önkormányzati részvételiség

„Ötéves programunk legfontosabb, horizontálisabb programja, hogy az önkormányzat részvételiséggel fog működni, a költségvetést önökkel fogjuk megalkotni” – fejtette ki a polgármester. Gyorsan hozzátéve: ez nem érvényes most még, de MAJD 2021-től már így képzelik el. A lakossági fórumon egy hölgy megjegyezte, hogy hiába próbál az önkorival beszélni napok óta, nem sikerül neki… Pikó András válasza: „egyszerűen nincsen annyi időnk, hogy mindenkivel le tudjunk ülni… MAJD később sűrűbben lesz fogadóóra…”