Egy újabb alkalmatlan és vérlázítóan tájékozatlan ellenzéki polgármester aspiráns Józsefvárosban

Nemrégiben akadtam rá egy interjúra az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, melyben Pikó Andrással, a Klubrádió egykori műsorvezetőjével beszélgettek Józsefvárosról, az őszi önkormányzati választások tükrében.

A beszélgetés meglehetősen kontraproduktív volt, tekintve, hogy a magát „függetlennek” és „civilnek” hazudó - volt SZDSZ-es pártkatona - Pikó a kerületet érintő minden kérdésben felsült, holott saját állítása szerint 15 éve Józsefvárosban lakik.piko-andras.jpg

Sajnálatos módon sok esetben nem is egyszerű tájékozatlanságról tett tanúbizonyságot a polgármester aspiráns, hanem sokkal inkább szándékos és mélységesen demagóg módon igyekezett félrevezetni a hallgatóságot. Ahogyan teszi ezt egyébként azóta is folyamatosan politikai Facebook oldalán és egyéb közösségi fórumokon is.

Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül néhány hazugság, ami az interjúban elhangzott:

  1. Állítása szerint a helyi vezetés mind az óvónőket, mind a közmunkásokat azzal fenyegeti, ha rossz helyre szavaznak elveszítik munkájukat. Mindez minimum gyanús annak fényében, hogy Magyarország évek óta munkaerőhiánnyal küzd, különös tekintettel például az óvónőkre, így meglehetősen valószínűtlen, hogy megfosztanák munkájuktól az óvodai alkalmazottakat, akikből így is hiány van.
  2. Pikó András úgy véli, hogy az ellenzéki irányítású kerületek polgárainak jobb sorsa van, azonban ennek alátámasztására meglehetősen zavaros elméletekkel próbálkozott, figyelmen kívül hagyva például Karácsony Gergely „munkásságát”, aki a csőd szélére sodorta Zuglót, évek óta megkárosítva az összes ott élőt.
  3. Követendő példaként a XIII. kerületet hozza fel, hogy mennyi egészségügyi berendezést vásárol az ottani városvezetés, így a helyi lakosok egészségügyi szűrése ingyenes. Ez a példa egyébként valóban követendő, azonban több másik kerületben, többek között Józsefvárosban is működik, például a szűrőszombatok keretében. Ezen felül a józsefvárosi vezetés az elmúlt 5 évben megduplázta a háziorvosi rendelők számát, a Szent Kozma Egészségügyi Központ és az összes háziorvosi rendelő felújítására szánt összeg pedig meghaladta a 2,2 milliárd ft-ot.
  4. Szóba került a józsefvárosi játszóterek – szerinte – rossz minősége is, holott tulajdonképpen az összes kerületi játszótér fel lett újítva az elmúlt években tehát kiváló állapotnak örvend. Így joggal merül fel a kérdést: Pikó András valóban ennyire nem ismeri a kerületet, vagy csak aljas módon hazudik?
  5. A józsefvárosi bérlakások helyzetére is kitért, ami szintén a liberálisok önkritikájának hiányát mutatja. Pikó András ugyanis - ahogyan azt korábban említettem - az egykori SZDSZ-ben politizált, amelyet ő maga is felvállal. A Csécsei Béla nevével fémjelzett előző józsefvárosi vezetés szintén SZDSZ-es volt. Ők voltak azok, akik elherdálták, maguknak kijátszották, illetve piaci ár alatt eladták a kerületi bérlakásállomány csaknem 80%-át. A pontosság kedvéért: 20000 önkormányzati bérlakásból alig több mint 4000 maradt meg. A jelenlegi vezetésnek ebből az állományból kell gazdálkodnia. Érdemes hozzátenni, hogy a legjobb minőségű 80%-ot játszották ki saját kezükre, a megmaradt 20% jelentős része pedig lakhatatlan, mosdó nélküli kis szobák, amikbe embertelenség lenne bárkit is beköltöztetni. A történet pikantériáját az adja, hogy Pikó András kampánycsapatának oszlopos tagja Molnár György, aki volt önkormányzati képviselőként a központi figurája volt a bérlakásállomány felelőtlen szétszórásának.

Összességében tehát Pikó András személyében egy olyan jelölt képe rajzolódik ki előttünk, aki nem csak tájékozatlan és hiteltelen, de a pénzért és a hatalomért mindenre képes.