Óriási átalakulás előtt áll Európa

Deutsch Tamás Európai Parlamenti képviselő, az MTK elnöke, a Fidesz egyik alapítója volt Kocsis Máté és Sára Botond vendége május 2-án a Horánszky utcai Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban. A politikus a küszöbön álló, május 26-i választások kapcsán elmondta: bárhogyan is próbálja sok politikus és a számos médium tematizálni a kérdést, kontinensünkön ma a migráció jelenti a legnagyobb problémát.

Elsőként Kocsis Máté köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót a vendégnek, akinek – mint rámutatott – Brüsszelben végzett munkája okán olyan rálátása van az európai politbar_8739.jpgikára, amely keveseknek adatik meg. „Mutassuk meg a választáson, mennyien vagyunk, és mutassuk meg azoknak, akik megkérdőjelezik a magyar népakaratot, hogy sokan támogatják a magyar kormány politikáját!” – zárta bevezetőjét Józsefváros országgyűlési képviselője.

Deutsch Tamás három kérdés köré építette fel előadását: van-e migrációs válság Európában, ha igen, van-e valamilyen koncepció a megoldására, és mi jelenthet választ erre a kihívásra?

„Ami nálunk csak néhány hónapig volt tapasztalható – emlékezzünk mi zajlott 2015-ben a Keleti pályaudvarnál és a határainkon – az Európa többi részén már napi valóság. Több mint 4 millió ember érkezett ezidáig a kontinensre, és a világban 50 millióan hagyták már el otthonukat és szülőföldjüket, hogy máshol telepedjenek le. Európa történelmének legnagyobb válságával áll szemben” - mutatott rá Deutsch Tamás.

Mint elmondta, ma két, egyértelműen elhatárolható álláspont uralkodik a kérdésben: az elutasító és a befogadó. Ám míg a befogadó nem hajlandó még beszélni sem a kulturális különbségekről, amelyek lehetetlenné teszik az érkezettek beilleszkedését a befogadó társadalomba, addig a másik álláspont tisztában van azzal, hogy nem lehet egy tollvonással kiiktatni az emberekből a nemzeti gondolatot, mert a világ egyszerűen nem így működik. Rámutatott, európai identitás nem létezik nemzeti identitás nélkül, a multikulturalizmus pusztán ábránd: ez a modell szegregált, egymástól elkülönült népcsoportokat hoz létre. Ha az európai politikusok nem ismerik fel bar_8859.jpgtévedésüket, kontinensünk végzetesen el fog maradni az Egyesült Államok és Ázsia mögött. „Nyugat-Európa elkényelmesedett, megadóan feltartja a kezét és azt mondja, nem lehet a migrációval mit kezdeni. Ám ez a „nem lehet megcsinálni” gondolkodásmód nem vezet sehová. Ezzel szemben mi, itt Közép- és Kelet-Európában azt mondjuk, igenis meg lehet csinálni, és a problémát helyben kell megoldani, nem beengedni az otthonunkba.  Ezért fontos ez a mostani választás, amin mindenki vegyen részt és szavazzon az értékrendjéhez legközelebb álló jelöltre!” – zárta gondolatait Deutsch Tamás.

A közönség kérdéseinek megválaszolása előtt Kocsis Máté rámutatott: furcsa szerepcsere zajlott le a politikusok és az újságírók között Magyarországon: míg baloldali és liberális képviselők kameráznak és interjúkat készítenek a parlamentben, addig a médiumok politikát igyekeznek csinálni. Azért is furcsa ez, mert a játékszabályok nem ugyanazok a két esetben. Mint elmondta, az ellenzéki sajtó azon igyekszik, hogy elhitesse, nem olyan nagy a kormány támogatása, és gyengébbnek mutatja a valóságosnál a nemzeti oldalt. „Nem Kunhalmi Ágnes most a mi politikai ellenfelünk, aki összekeveri az Európai Unió alapításának a dátumát a bővítéséével, hanem a politizáló sajtó. „Végezze mindenki a saját dolgát, mert sok megoldandó feladat áll még előttünk!” – mondta Józsefváros egykori polgármestere.