Dokumentumfilm közpénzből egy aktív politikusról? Lehetetlen! Vagy mégsem?

Hallott Ön már olyat, hogy aktív politikusról közpénzből forgatnak dokumentumfilmet? Még mielőtt azonban a cikket olvasó elvakult ballibek örömtáncot járva felkiáltanának, hogy ezaz!, ki kell ábrándítsuk őket, nem fideszes politikusról van szó. Nem egy diktatúrára kell gondolni, ahol propagandafilm készül a vezérről, hanem a demokrácia keretei között létező helyre, jelen esetben Magyarországra. 

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa november közepén döntött arról, hogy a Magyar Média Mecenatúra Program keretein belül, pályázati támogatással több dokumentumfilm elkészítését támogatja, így közpénzből készülhet film Bolba Mártáról. Mint írják, a lelkésznő VIII. kerületi sikeres közösségszervező munkáját viszik filmre, melyre 5,6 millió forintos támogatást kap a Civil Művek Közművelődési Egyesület.document_20171214_183546_9357630.jpg

Egy rászorulókat támogató, közösségerősítő munkát végző lelkészről dokumentumfilmet forgatni támogatandó és értékelendő dolog. Értékelnénk is, ha erről lenne szó. A valóságnak azonban ehhez köze sincs.

Van Józsefvárosban egy úgynevezett Közöd Civil Társaság. Saját bevallásuk szerint józsefvárosi aktív állampolgárok, akik lakókörnyezetük közös ügyeiben tájékozódva összejárnak és tenni szeretnének a helyi közösségek fejlődéséért. Ehhez képest a tagjai között van korábbi helyi MSZP-elnök, Molnár György és felesége, Dallos Judit is. Elnöke pedig maga Bolba Márta, aki tavasszal elindult egy időközi választáson Józsefvárosban, a Liberálisok a Párbeszéd és az LMP támogatásával. A Társaság körül gyakran feltűnik Jakabfy Tamás LMP-s és Erőss Gábor Párbeszédes képviselő is, akik mindketten aktívan támogatták Bolba Márta kampányát is tavasszal. Bolba Márta éppen annyira nem civil, mint bármelyik pártszínekben választáson induló politikus, csak ő még át is akarja verni mellé a szavazókat. (Ennek egyébként tökéletes példája volt, a választási szórólapja, amelyet független jelöltként adott ki a liberálisok logójával) Azt pedig már csak említés szintjén vetjük fel, kicsit elgondolkodásra sarkallva, hogy vajon morálisan hogyan értelmezhető az, amikor valaki a lelkészi hivatás mögé bújva politizál aktívan? Kevés álszentebb dolgot tudunk ennél elképzelni.

Kíváncsiak lennék, az állítólag nehéz sorsúakat támogató és közösségépítő munkát végző lelkésznő mit szól ahhoz, hogy közpénzből készül film róla? Élve a legaljasabb ballib propagandaeszközzel, felvetjük a kérdést, nem gondolja úgy, hogy ha már ilyen fontos hitéleti munkát végez, jobb lenne esetleg ezzel a több mint 5 millió forinttal például rászorulókat támogatni?

Az ügy másik pikantériája, hogy a filmforgatásra az a Civil Művek Közművelődési Egyesület kapta a támogatást, mely egy köztudottan Soros-szervezet.  A Soros György alapította Open Society Foundations, azaz Nyílt Társadalom Alapítványok tavaly közzétette a 2015-ös magyarországi támogatottjainak listáját. Az adatközlés szerint az emberi jogi mozgalmak és intézmények címszó alatt szereplő szervezetek összesen 1,5 millió dollárral, közel 441 millió forinttal lettek gazdagabbak, hála Soros Györgynek. Köztük van az említett Civil Művek is.

Érdeklődve várjuk, milyen is lesz az a film, melyet a nyíltan politikai befolyásra törekvő Soros György által pénzelt szervezet egy álcivil ellenzéki politikusról forgat.

Az már csak hab a tortán, hogy a Médiatanács döntéséből az is kiderül, a majdan elkészülő film első bemutatását a HírTV vállalt.

A végére pedig már csak egyetlen kérdés maradt, valóban helyesnek tartja vajon a Médiatanács, hogy aktív politikusról szóló választási propagandára is könnyen felhasználható „dokumentumfilm” forgatását támogatja? A jövőre nézve igen merész döntés volt.