Bácskai: nyáron Kocsis Mátéval több kormányzati képviselőt felkerestünk a kiserdő megmentéséért

A Galvani-híd és a hozzá kapcsolódó bekötőút kivitelezése régóta vita tárgyát képezi. Ugyanakkor a jelenlegi szabályozási keretek és a fideszes városvezetés ellenvéleménye mellett erre aligha kerülhet sor.

A hídra egyes városfejlesztési elképzelések szerint mindenképpen szükség van, míg mások helytelenítik a beruházás létjogosultságát. Feltételezésünk szerint annak érdekében, hogy a beruházás ügyében felelős döntés születhessen, elindult egy folyamat, amelynek egyedüli célja felderíteni a projekt megvalósíthatóságának a környezetét és az esetleges kockázatokat. Elméletileg indokolt lehet a Galvani-híd létesítése, azonban egy ilyen volumenű beruházásnál természetesen az urbanisztikai szempontokat is komplex módon kell feltárni. Erre alkalmas a megvalósíthatósági terv elkészítése, ami jelenleg folyamatban van. Ami viszont egyértelmű, a híd összekötése a reptéri gyorsforgalmi úttal a ferencvárosi kiserdőn át egyértelműen elutasítandó. Ráadásul annak tükrében, hogy az olimpiai park létesítményei az érintett városrészben nem valósulnak meg, a Galvani-híd gyakorlatilag veszített létjogosultságából.

A fentiekre tekintettel a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a Galvani-Illatos nyomvonalon építendő útra megvalósíthatósági tanulmány, környezeti hatásvizsgálat és építési engedély tervek elkészítésére 2016 novemberében nyílt közbeszerzési eljárást hirdetett meg. A nyílt közbeszerzési eljáráson 3 érvényes ajánlat érkezett be a NIF-hez. A NIF a legjobb ár-érték szempontokat figyelembe véve 2017. június 6. napján kötött tervezési szerződést a nyertes ajánlattevőkkel. A tervek elkészítésére a nyertes konzorciumnak 12 hónap áll a rendelkezésére.galvani-1024x725.jpg

Az előbbiekből világosan látszik, hogy semmilyen konkrét tervezési vagy kivitelezési munka nem kezdődött el sem a híd, sem pedig a bekötőút ügyében. Itt jutunk el az ügy érdeméhez, mert a kiserdőn át vezető bekötőút még ötlet szintjén sem lehet realitás a hatályos ferencvárosi építési szabályokra tekintettel.

Ennek ellenére tegnap Pál Tibor daliásan belovagolt a Ferencvárosi Önkormányzat képviselő-testületi ülésére, és megpróbálta magára erőltetni a megmentő szerepét. Napirend előtti felszólalásában (melyet, megjegyezzük: hiába "szívügye" a képviselőnek a téma - nagy erőlködések közepette - csak nehezen sikerült félhangosan felolvasni) a kiserdőben meglévő fák megmentőjeként tetszelgett.

De lássuk, mi húzódik meg az józan észt egyértelműen mellőző politikai akció mögött! Pál Tibor 2017. augusztus 21. napján népszavazási kezdeményezést nyújtott be a Ferencvárosi Önkormányzathoz. Az esemény keretében egy félresikerült sajtótájékoztatót is tartott, ami a csekély érdeklődésre tekintettel kudarcba fulladt. Riogatott ott is, és azóta is - természetesen valóságtartalom nélkül -, akit csak elér, azzal ijesztget, hogy a kiserdő helyét a Galvani-hídra vezető bekötőút veszi át.

Sajnos már többször elszámoltunk magunkban tízig, mégse tudunk napirendre térni. A képviselő egy olyan ügyben kíván népszavazást tartani, amelyben legjobb tudomásunk szerint még semmilyen konkrétum nincs meghatározva. Ami biztos csupán, hogy készül egy tanulmány a híd megvalósíthatóságról és az ehhez kapcsolódó járulékos kérdésekről. Itt pedig pont van a mondat végén.

De térjünk vissza a puszta tényekhez. Az útnak és a hídnak a létesítéséről Bácskai János a tegnapi testületi ülésen úgy fogalmazott, hogy már a nyáron tárgyalásokat kezdeményezett az érintett polgármesterekkel, illetve országgyűlési képviselővel, valamint a fővárosi szinten köztudottan erős józsefvárosi polgármesterrel, Kocsis Mátéval. Bácskai ráadásul azt is kiemelte, hogy ez utóbbival az elmúlt hónapban több kompetens kormányzati szereplőt is felkerestek, és minden erejükkel azon dolgoznak, hogy megakadályozzák az út megvalósítását, melyre, legyünk őszinték, Kocsis bekapcsolódásával már komoly esély van. E véleményének ráadásul a józsefvárosi polgármester már Facebook-oldalán is hangot adott.

A testületi ülésen  az is elhangzott, hogy Ferencváros vezetése a kiserdő területén parkfejlesztést és külterületi sportolási lehetőségek megteremtését tervezi. Pontosan ezért a kiserdő területét a ferencvárosi kerületi vezetés rekreációs övezetté kívánja minősíteni. A döntéshozók egybehangzó véleménye ellentétes a Pál Tibor által elhintett hazugsággal, mivel a jelenlegi városvezetés további fatelepítéseket tervez a kiserdőben.

Szörnyű leírni és szembesülni vele, de Pál Tibor figyelmetlenségét és szakmaiatlanságát is ki kell emelnünk jelen ügyben. Nem vette figyelembe, hogy a kerület rendezési terve, amit ő is megszavazott, már évek óta tiltja a kiserdő beépítését. Magyarán szólva olyan döntés, amely előirányozza a kiserdő beépítését, jelen jogi helyzet szerint jogellenes lenne, hiszen a kiserdő területe helyi jogszabály általi védelem alatt áll. Ezek alapján egyértelműen politikai manipuláció áll Pál Tibor kezdeményezése mögött és nyilvánvaló, hogy a képviselő célja a pánik- és hangulatkeltés.