Déri Miksa utca felújítása: Kivitelezés helyett újratervezés

Ahelyett, hogy elkezdte volna a már előkészített Déri Miksa utca felújításának kivitelezését, politikai célokból inkább újratervezteti azt Pikó András. Újabb és újabb társadalmi egyeztetéseket kezdeményez a kialakított tervekről, amelyek a lakosok bevonásával készültek. Így az utca rehabilitációjára 2021-ig kell várnia a csarnok negyedieknek, csak azért, hogy botrányhős Pikó pózolhasson a szalagvágásnál.

deri_google.jpg

Megújul a Déri Miksa utca – hirdeti minden fronton a botrányairól elhíresült Pikó András és balliberális csapata. A balfácán ellenzéki polgármester, mivel lobbizni nem tud – ezt bizonyította, amikor nem állt ki az Orczy tér felújítása mellett, így azt Karácsony Gergely elkaszálta – azt találta ki, hogy újratervezi a már sínen lévő projekteket, hogy majd legyen mit felmutatnia számadáskor. Az ötlet egyébként nem újkeletű: sok balliberális él ilyen módszerekkel: így tesz Karácsony Gergely is például a Blaha Lujza térrel.

De kanyarodjunk csak vissza a Déri Miksa utcához. Történt ugyanis, hogy az előző városvezetés –amely minden lehetséges pályázaton elindult – nyert 270 millió forintot a főváros TÉR_KÖZ pályázatán még 2018-ban. A tervezés és a projekt előkészítése megtörtént, amibe bevonták a környéken élőket is. Már csak el kellett volna indulnia a kivitelezésnek, ám idő közben Pikó András ült a polgármesteri székbe, így ez a projekt is megakadt. Miután minden fejlesztési lehetőséget elbaltázott, illetve a társasházi pályázatokra fordított keretet is töredékére csökkentett, és valamit azért majd villantani kell, ezért maradt tehát a folyamatban lévő programok revitalizálása Pikó-módra.

bar_7408_res.jpg

Ez azt jelenti, hogy a már lezajlott társadalmi egyezetetést újra kezdik, és „áttervezik” a Déri Miksa utca felújítását. És, hogy mit takar mindez? Új elemeket nemigen, hiszen amikkel most „ródsóznak”, így a több zöldfelület, a szélesebb járdák, a forgalomcsillapítás, az új utcabútorok már mind-mind szerepeltek az eredeti tervek között is. Egy új elemet próbálnak beletenni, mégpedig azt az agyament ötletet, hogy ők a Szent Kozma Szakrendelő kertjébe játszóteret képzeltek el. Teccikérteni? Én is a betegek közé szeretem vinni a gyerekeimet játszani. Na ugye, hogy ti is!

Most tehát újrakezdik a társadalmi egyeztetéseket ahelyett, hogy végre elindulna a kivitelezés. A mérleg: lakosok vesztettek (később lesz szép utcájuk), csakhogy Pikó, dobra verhesse, hogy megcsinálta. A helyzet az, hogy egy városrendezési programnak a kivitelezés lebonyolítása talán a legkönnyebb része, a legnehezebb a programhoz való forrás megteremtése. Ez az, ami Pikónak – az elődeivel szemben – egyáltalán nem megy, így tán az egyik utolsó fejlesztési projektet láthatjuk, és ezt is azért, mert a feltételeit a korábbi városvezetés megteremtette.

 Nyitókép: google streetview